četvrtak, 18. aprila 2024.

Naložene hitne mere odbrane od poplava

Objavljeno: 4. juna 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vodostaj na Kolubari sa pritokama biće u umerenom i većem porastu do 5. juna, sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima. Ovo upozorenje je objavljeno na sajtu RHMZ, a zbog najavljenog povećanja vodostaja na Kolubari zasedao je Štab za vanredne situacije grada Valjeva. Naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije proglašena je vanredna  odbrana od  poplava na vodotokovima  I reda. Na teritoriji našeg grada za vode I reda zaduženi su JVP „Srbijavode“ i PD „Erozija“ Valjevo, a na vodama  II reda Odeljenje za infrastrukturu i građevinsko zemljište Gradske uprave Valjevo.

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika, u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama i upozorenja Sektora za vanredne situacije MUP-a kojim se nalaže hitno preduzimanje preventivnih i operativnih mera odbrane od poplava komandant Štab za vanredne situacije grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je doneo sledeću naredbu.

„Nalaže se JP Kolubara Valjevo da u skladu sa planom prati situaciju i u slučaju potrebe branu Stubo-Rovni stavi u zaštitnu  funkciju uz prethodu konsultaciju sa sektorskim rukovodiocem JVP Srbija-Vode i štabom za vanredne situacije Grada Valjeva. Nalaže se JKP „Vododvod Valjevo“ da izvrši čišćenje sistema za odvođenje površinskih voda i to prioritetno na ugroženim područjima Grada Valjeva i omogući prihvat i proticanje površinskih voda koje mogu nastati usled ekstremno velikih kišnih padavina. Nalaže se PZP Valjevo i Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu da izvrši čišćenje kanalske mreže na području Grada Valjeva i omogući prihvat i proticaj velikih voda u recipijent, da na reci Krivošiji (vodotok drugog reda) u cilju zaštite ugroženih stambenih objekata na deonici neposredno iznad puta M4 izvrši postavljanje „zečijeg nasipa“ i izvrši čišćenje nizvodno do ušća u reku Kolubaru. Takođe na deonici kod mosta na reci Krivošiji na putu za Zabrdicu postaviti ’zečiji nasip’. Nalaže se Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu i JP Vodovod da na reci Perajici izvrši čišćenje ispod i iznad M4 i omogući prihvat i proticaj velikih voda“, navodi se u saopštenju gradonačelnika.

Pored toga, na sednici Štaba za vanredne situacije je Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu i JKP „Vodovod“ naloženo da čišćenje kanalske mreže i cevovoda za odvođenje površinskih voda u reonu restorana Rašević i omogući oticanje površinskih voda u reku Kolubaru.

„Nalaže se  da Odsek za vanredne situacije uvede aktivno dežurstva u trajanju od 24 časa dnevno u čijem sastavu treba da budu predstavnici Odseka za vanredne situacije, Komunalne policije, Odeljenja za infrastrukturu i građevinsko zemljište i Centra za socijalni rad  Grada Valjeva i određivanja broja koji će biti otvoren za pozive građana  014/224-728. Apeluje se na građane da svako u svom okruženju izvrši obezbeđenje ljudi i objekata“, navodi se u saopštenju za javnost.

Za probleme na rečicama i putevima nadležan je Odsek za vanredne situacije i gradska javna preduzeća. Za spasavanje u slučaju ugroženosti objekata Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Naloženo je sprovođenje u delo svih preventivnih mera koje se sprovode neposredno pred proglašenje vanredne situacije. U slučaju potrebe građani se mogu javiti na dežurne telefone na broj 243-273 i na 064/8752756.

Foto: Dragan Krunić

Jedan komentar na “Naložene hitne mere odbrane od poplava

  1. Neposredno pred rizik poplave:
    „naloženo da čišćenje kanalske mreže i cevovoda za odvođenje površinskih voda u reonu restorana Rašević i omogući oticanje površinskih voda u reku Kolubaru“
    Dakle preventiva održavanja umesto akicionog plana – kao na primer u Svilanjcu 2014. ili redovno na susednim prostorima toka Save!

    1

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *