četvrtak, 25. jula 2024.

Dodelom nagrada završeni su “Valjevski filmski susreti”

Objavljeno: 16. decembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dodelom nagrada za najbolji film i najboljeg mladog autora završen je ovogodišnji festival “Valjevski filmski susreti”. Nakon proglašenja pobednika, publika je imala prilike da pogleda višestrukog pobednika festivala Sandens i film godine po izboru Njujork Tajmsa – Zemlju meda, makedonski dokumentarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova i slovenački film Izbrisana.

U takmičarskom programu tročlani žiri je odlučio da od 18 kratkih igranih filmova mladih autora iz regiona (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) nagradu Slobodan Golubović Leman dobije film Moljci, rediteljke Martine Roginić.

Ovogodišnjeg žirija u sastavu: reditelj  Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala je naveo da je ovo film koji efektno korespondira sa znanom umetnickom maksimom manje je više. „Naglašavamo umešnost u oblikovanju jednostavne filmske priče svedenim dramaturškim sredstvima uz istovremeno vrlo rafinirano doziranje emotivnog naboja i atmosfere“, navodi se u obraloženju žirija.

U okviru selekcije kratkih igranih filmova žiri u sastavu: Zoran Djordjević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj dodelili su Nagradu Mladi autor. Ove godine Mladi autor namenjena je najboljem direktoru fotografije i osvojio ju je Mladen Teofilović za film Mi smo videli leto, uz novčani iznos od 25.000 dinara i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića Peše.

„Ovogodišnji izbor filmova je pokazao trend ka poboljšanju tematskog tehničkog i vizuelnog kvaliteta filmova. Bilo je tu više projekata koji su zaslužili priznanje, ali film koji se posebno istakao svojim vizuelnim stilom je  ‘Mi smo videli leto’ , reditelj Nikola Stojanović, direktor fotografije Mladen Teofilović. Vizuelni stil filma je svež, moderan, hrabar i potpuno inspirisan sadržajem:  pomaze razumevanju emotivnog stanja karaktera i fluidnosti naracije. Elemeti koji podrzavaju ovu ideju su  pokreti kamere, kompozicija, uglovi snimanja, i izbor u osvetljavanju. Oni  su na prvi pogled spontani i slučajni, kao što sadržaj filma i akcije mladih glumaca sugerišu, ali zapravo vrlo pažljivo odabrani i besprekorno ostvareni“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nakon proglašenja pobednika prikazan je drugi deo filma koji su tokom festivala snimili učesnici regionalne filmske radionice za mlade SEAVA Youth, održanoj u Istraživačkoj stanici Petnica tokom festivala. Srednjoškolci iz Crne Gore i Kolubarskog okruga napravili su svoj prvi film na ovogodišnjem Seanema filmskom festivalu, koji je prikazan na otvaranju VFS.

Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala “Valjevski filmski susreti” je rekla da su  ovogodišnje izdanje, van okvira, u novom regionalnom formatu, otvorili prvi put u velikoj prepunoj sali Centra za kulturu.

„Prezadovoljni smo ne samo odličnim programom, posvećenošću koja je bila nikad veća, već i brojnim mladim ljudima koji su bili i deo publike i organizacionog tima. Od prvog izdanja pozivali smo na saradnju kako na lokalu, tako i sada šire, u regionu, a najbolji primer jeste upravo zajedničko druženje srednjoškolaca iz Srbije i Crne Gore koje je rezultiralo kratkim igranim ostvarenjem. Hvala svim autorima, gostima festivala koji su prepoznali našu energiju i bili deo nje! I hvala publici koja nas je motivisala i zbog koje postojimo“, poručila je izvršna direktorka festivala.

Festival je organizovao VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Eu info centrom, Istraživačkom stanicom Petnica, dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Valjevo, RYCO – Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

Foto: Bojana Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *