četvrtak, 18. jula 2024.

Dokumentarni film posvećen Milanu Tepiću i Stojadinu Mirkoviću

Objavljeno: 20. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“ biće prikazan večeras u „Bioskopu 85“ u Centru za kulturu Valjeva, sa početkom u 18 časova. Film „Nebo nad Bjelovarom“ je posvećen narodnom heroju majoru Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji su poginuli u tom gradu, septembra 1991. godine. Film je prvi put prikazan krajem septembra u Domu vojske Srbije u Beogradu, a promocija je prethodila otkrivanju spomenika majoru Milanu Tepiću, koji se nalazi na Dedinju.

Autor filma Nedeljko Lajšić iza sebe ima 20 dokumentarnih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na međunarodnim festivalima. Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici je poginuo 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike. Sa njim je poginuo vojnik Stojadin Mirković iz Gornjih Leskovica kod Valjeva, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Zbog ovog čina, major Tepić je posthumno odlikovan Orenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja. Stojadinu Mirkoviću u čast, otkrivena je bista u dvorištu OŠ „Miloš Marković” u Gornjim Leskovicama, dok je svojevremeno za herojsko delo, Stojadinu posthumno dodeljeno najveće gradsko priznanje „Septembarska povelja” i Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti I stepena.

Kabinet gradonačelnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *