subota, 20. jula 2024.

Hrvatski HEP će snabdevati strujom javnu rasvetu u Valjevu

Objavljeno: 21. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Struju za javnu rasvetu u Valjevu, kao i za sve semafore na području grada na Kolubari, obezbeđivaće „Hrvatska elektroprivreda“ (HEP), potvrđeno je portalu Patak online u Gradskoj upravi. Kako saznajemo, na javnu nabavku, koju je u aprilu ove godine raspisala lokalna samouprava u Valjevu za snabdevanje strujom javne rasvete i semafora, javili su se EPS i HEP, ali je hrvatsko preduzeće bilo povoljnije i dobilo je ovaj posao. „Očekujemo da će HEP biti uveden u posao do kraja ovog meseca“, navodi naš izvor iz Gradske uprave

Kako saznajemo, ugovor o tome da struju za javnu rasvetu u Valjevu obezbeđuje HEP potpisan je još početkom juna ove godine, ali hrvatsko preduzeće još uvek nije počelo da snabdeva električnom energijom javnu rasvetu u Valjevu.

„Ugovor sa HEP-om je potpisan još 6. juna ove godine. Međutim, naš dosadašnji snabdevač EPS je tražio da izmirimo sva dugovanja za javnu rasvetu, što smo i učinili. Sada više nema prepreka za novog snabdevača strujom. U ovoj odluci nema ništa sporno, mi smo samo ispoštovali zakon. I prethodne dve godine smo raspisivali istu javnu nabavku, ali je posao dobijao EPS, a ove godine pojavio se HEP, koji je bio povoljniji i mi smo, po važećim zakonima, bili dužni da potpišemo ugovor sa njima“, navodi naš sagovornik.

Za uličnu rasvetu Valjevo je svake godine do sada izdvajalo oko 50 miliona dinara. U Gradskoj upravi kažu da će hrvatsko preduzeće snabdevati strujom samo javnu rasvetu i semafore, a navode da informacije koje su se pojavile u javnosti da će HEP obezbeđivati i struju za domaćinstva nisu tačne.

 

HRVATI NEĆE OTETI TRŽIŠTE OD EPS

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je juče za Kurir da nije istina da je HEP preuzeo snabdevanje strujom Valjeva i Kraljeva, već da je to priča za unutrašnju upotrebu u Hrvatskoj. „Tržište električne energije je otvoreno i sve kompanije koje su licencirane mogu da se javljaju na tendere koje veliki potrošači raspisuju (ustanove, preduzeća). Za dve godine od otvaranja tržišta EPS nije izgubio nijedan tender, sem što su tokom leta preduzeća koja se bave javnom rasvetom u Kraljevu i Valjevo pokušala da promene snabdevača. To nije realizovano i ne može da bude zato što sistemi za javnu rasvetu u ova dva grada imaju ogromna dugovanja prema EPS“, objašnjava Antić i dodaje da ovo nema nikakve veze s građanima Srbije, koji plaćaju najnižu cenu struje u Evropi.

Jedan komentar na “Hrvatski HEP će snabdevati strujom javnu rasvetu u Valjevu

  1. Dobro je, hvala Anticu sad mi je lakse, ne bih voleo davati biznis onima koji Srpski narod guse na svakom koraku, huh!

    2

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *