subota, 20. jula 2024.

Donacija valjevskom zatvoru

Objavljeno: 25. novembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Predstavnici nemačke organizacije Help uručiće danas opremu za obradu stakla radionici za izradu PVC i ALU stolarije KPZa za maloletnike Valjevo. Ova donacija se realizuje u okviru projekta „Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II“. Za nabavku i instalaciju opreme je izdvojeno 40.000 evra. Pored opreme, biće realizovan i program stručnog osposobljavanja osuđenih lica i obuka zaposlenih u KPZ-u. Projekat finasira nemačka vlada, dok Kazneno-popravni zavod finansijski učestvuje u nabavci opreme u iznosu od 20.000 evra.

Cilj projekta je unapređenje sistema izvršenja krivičnih sankcija i postpenalnog prihvata, resocijalizacije i reintegracije osuđenih lica u društvenu zajednicu. Primenom alternativnih sankcija uz poštovanje ljudskih prava i zaštitu ranjivih kategorija, povećava se efikasnost prihvata, obučavanja i zapošljavanja osuđenih lica i dugoročno utiče na prevenciju povrata. Stručnim osposobljavanjem i radnim angažovanjem, osuđeno lice ima mogućnost dobije neophodno iskustvo, verifikovan sertifikat, ima bolji tretman u periodu izdržavanja kazne i priprema se za postpenalni prihvat.

U okviru projekta planirano je i kreiranje novih radnih mesta kroz razvoj start-up biznisa i preduzetništva, grantovima u opremi za 16 osuđenih lica sa teritorije Srbije, nakon izvršenja kazne. U saradnji sa ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, uključenim u projekat, Help vrši selekciju korisnika na osnovu prijave, socijalnih i ekonomskih kriterijuma, isplativosti i održivosti predložene poslovne ideje. Psiho-socijalna podrška za članove porodica bivših osuđenika biće obezbeđena u saradnji sa nevladinom organizacijom „Centar za ljudska prava“ iz Niša koja ima neophodnu ekspertizu u ovoj oblasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *