ponedeljak, 20. maja 2024.

Drugi planinarski pohod Tijani u čast

Objavljeno: 4. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Na Divčibarama je juče održan drugi planinarski pohod u čast donora organa i Beograđanke Tijane Stojanović (1984.) koja je tu akciju želela da organizuje, ali je, na žalost, preminula usled komplikacija nakon transplantacije pluća.

Planinarski pohod “Tijani u čast” uz pomoć Udruženja obolelih od cistične fibroze i valjevskog PSD „Magleš“, održan je po ideji Sandre Živković, prijateljice preminule Tijane, koja je takođe bila osoba obolela od cistične fibroze, ali joj je 2013. godine urađena uspešna transplantacija pluća, nakon čega je ova hrabra 26-godišnja devojka pokrenula akciju planinarenja u čast donora organa.

“Svake godine bar jednoj osobi iz naše zemlje je potrebna transplantacija pluća. Na žalost, AKH klinika u Beču, gde je meni 2013. godine urađena transplantacija i spašen život, ne može da ih primi, jer im je Eurotransplant zabranio da pacijentima iz Srbije rade transplantacije, pošto su dajući pluća, a nekim pacijentima i srce, spasili život ljudima iz Srbije iako to nisu morali, a Srbija zauzvrat nije poslala nijedan organ”, rekla je Sandra Živković.

Inače, na drugom planinarskom pohodu “Tijani u čast” na Divčibarama, učestvovalo je par stotina učesnika iz 17 mesta Srbije, a više od 15 ljudi je potpisalo donorske kartice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *