nedelja, 25. februara 2024.

Drva jeftinija nego proletos, a ni ugalj ni pelet nisu poskupeli

Objavljeno: 3. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U gradu na Kolubari, preko 70 odsto domaćinstava koristi individualno grejanje, i ovih dana uveliko se spremaju za predstojeću grejnu sezonu. Retki su Valjevci koji su još tokom proleća nabavili dovoljne količine ogrevnog drveta ili uglja, jer većina tek sada kreće u obilazak ovdašnjih stovarišta. Trenutna računica pokazuje da će ove godine za pelet i ugalj biti potrebno isto novca kao i lani, dok oni koji još uvek nisu nabavili ogrevno drvo mogu da ga pazare po nižim cenama nego što je to bio slučaj proletos.

Uglja na stovarištima ima u dovoljnim količinama, a kako kažu prodavci tek se očekuje veća potražnja i ugovaranje određenih količina koje će isporučivati tokom septembra i oktobra. Kao i prošle godine za tonu sušene “Kolubare“ sa prevozom potrebno je izdvojiti 14.000 dinara, dok je za 1.000 dinara jeftiniji ukoliko kupac ima sopstveni prevoz. Bosanski ugalj “Kreka“ je 15.000, a “Banović“, koji je i najkvalitetniji 17.000 dinara sa prevozom.

“ Već godinama sa prvim danima septembra, kada deca polaze u školu, uvek je kreće i intersovanje za kupovinu uglja. Cene se obično menjaju na osnovu kursa evra, a pošto je evro stabilan i rudnici nisu povećavali cenu zato i nije došlo do promena u odnosu na prošlu godinu“, kaže Andrija Tadić, vlasnik stovarišta “Trgo – Trans“.

Potražnja vlada i za peletom. Na stovarištima ga ima u dovoljnim količinama, a mnogi proizvođači ovog proizvoda već su ugovorili prodaju do kraja godine. I cene ovog energenta ostale su na prošlogodišnjem nivou. Tona bukovog peleta je 180 evra i ona se prema rečima proizvođača nije menjala poslednje dve godine. Za druge vrste peleta treba izdvojiti u proseku 20 do 30 evra manje po toni.

U odnosu na početak godine kubik ogrevnog drveta sada se može nabaviti za manje novca. U proleće je za kubik trebalo izdvojiti 5.000 dinara, a sada skoro 1.000 dinara manje.

“Kubik bagrema i bukve trenutno se prodaje za  4.000 do 4.200 dinara , dok je cer od 3.600 do 3.800 bez prevoza. Ukoliko se na ovo dodata i prevoz na željenu adresu u Valjevu kubik ogrevnog drveta trenutno košta 4.500 do 4.700, dok je u Vojvodini 5.000 dinara. Iako je prodaja krenula još u aprilu, u ovom momentu trenutno je veća potrožnja od ponude, iz razloga što nema dovoljno nasečenog drveta, a najviše se traži cerovo i bukovo“, kažu prodavci ogrevnog drveta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *