sreda, 19. juna 2024.

EPS zabranio prodaju uglja za građane

Objavljeno: 19. septembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- EPS je zabranio prodaju uglja iz dva najveća srpska ugljenokopa „Kolubara“ i „Kostolac“ za široku potrošnju, tako da će građani Srbije ove zime morati da se greju na uvozni ugalj! Umesto domaćeg uglja čija cena se kreće od 4.500 do 6.000 dinara, građani će za grejanje morati da kupe ugalj iz BiH, a tonu će plaćati od 10.000 do 15.000 dinara. Vlasnici pojedinih stovarišta tvrde da je namerno izazvana veštačka kriza, a da će ceh platiti građani, dok u Rudarskog basenu „Kolubara“ kažu da je odluka o zabrani prodaje uglja doneta nakon majskih poplava, da bi se sačuvala elektroenergetska stabilnost Srbije.

„ Zbog zabrane prodaje uglja ispaštaće građani, a štetu će imati oko 300 stovarišta i prevoznika uglja. Odluka o zabrani prodaje uglja nije utemeljena na činjenicama, jer u ukupnoj proizvodnji, ugalj za široku potrošnju čini samo dva do tri odsto, što je zanemarljiva količina u odnosu na ugalj koji je namenjen termoelektrana“,  kažu vlasnici nekoliko valjevskih stovarišta.

U Rudarskom basenu „Kolubara“ kažu da je EPS odluku o zabrani prodaje uglja za široku potrošnju doneta zbog toga što su majske poplave nanele veliku štetu ugljenokopima, zbog čega je proizvodnja uglja drastično smanjena. „ Pre poplava dnevno smo proizvodili 90.000 tona uglja, a sada je proizvodnja spala na 65.000 tona. Nemamo drugog izbora i svaki kilogram uglja nam je važan- rečeno je Radio Patku u Rudarskom basenu Kolubara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *