utorak, 28. maja 2024.

Godišnje Narodna kuhinja podeli oko 126.000 obroka

Objavljeno: 28. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od 500 obroka, koje dnevno podeli valjevski Crveni krst, više od 90 obroka je namenjeno deci, a među njima je veliki broj dece mlađe od 14 godina. Realne potrebe za obrocima iz Narodne kuhinje daleko veće od sadašnjih 500 obroka, a situacija je naročito teška situacija u valjevskim selima, gde je veliki broj staračkih domaćinstava.

Iako nema dovoljno obroka za sve ugrožene, Narodna kuhinja u Valjevu već 10 godina, bez prekida, svakodnevno deli 500 toplih obroka za socijalno ugrožene i ranjive kategorije stanovništva, što nije slučaj u mnogim drugim gradovima. U ovom posli, kako kažu, imaju pomoć i podršku Grada Valjeva i Centra za socijalni rad.

„ Od 15. januara 2010. godine usluge valjevske Narodne kuhinje koristilo je više od 2.000  korisnika. Njihov sastav se menjao, ali je skoro trećina istih ostala svih ovih godina. Posle 10 godina rada možemo reći da smo unapredili kvalitet obroka i ustrojili evidenciju korisnika Narodne kuhinje, tako da njenu uslugu koriste samo oni koji na to imaju pravo. Za razliku od drugih narodnih kuhinja, u Valjevu se obroci pripremaju sa mesom, tako da su kvalitetniji i ukusniji“, kaže sekretar Crvenog krsta Miroslav Đukić.

Miroslav Đukić

Svake godine Narodna kuhinja podelili 126.500 kuvanih obroka, što je na mesečnom nivou oko 11.000 obroka. Najugroženiji građani dobijaju pola vekne hleba i pola kilograma kuvanog jela, a vikendom suve obroke. Narodna kuhinja u Valjevu radi čitave godine, što nije slučaj u svim gradovima u Srbiji. Kuvani obroci za najugroženije građane dele se na četiri punkta, na Petom puku, u MZ „Nada Purić“, Goriću i MZ „Stari grad“.

Iz gradske kase je za rad Narodne kuhinje u Valjevu ove godine izdvojeno 11,7 miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *