petak, 21. juna 2024.

“Gorenje” ne radi do 13. aprila, “Krušik” nastavlja sa radom

Objavljeno: 6. aprila 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Umesto do 6. aprila, valjevsko “Gorenje” produžiće obustavu rada do 13. aprila, saopštila je kineska “Hajsens grupa”, koja je vlasnik fabrike. Najveća valjevska firma “Krušik”, s druge strane, nastavlja da radi, ali sa znatno manjim brojem radnika.

Iz “Hajsens grupe” su saopštili da, iako je prvobitna odluka bila da se rad fabrike rashladnih uređaja zaustavi do 6. aprila, “ponovno pokretanje proizvodnje odloženo je za još nedelju dana, a sve u cilju maksimalne zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih”.

“Rukovodstvo kompanije, sindikat i savet zaposlenih su dogovorili da će radni dani zbog obustave proizvodnje u Valjevu biti nadoknađeni preostalim prošlogodišnjim slobodnim danima ili iz ranije odrađenih sati. Zaposleni koji nemaju preostale dane godišnjeg odmora ili prethodno odrađene sate, biće na prinudnom odmoru i dobijaće 70 odsto ukupne zarade. Prinudni odmor biće aktiviran i za zaposlene koji imaju potrebu za čuvanjem svoje dece mlađe od 12 godina, a čiji je povratak na posao planiran po isteku vanrednog stanja”, saopštilo je “Gorenje”.

Što se tiče “Krušika”, većina pogona vojne fabrike radi, ali sa značajno manjim brojem zaposlenih, tako da je trenutno od 3.100, angažovano 830 radnika u obe smene.

“Broj radnika smo sveli na meru primerenu poslu koji treba da realizujemo u narednom periodu i u skladu sa ugovorenim obabvezama prema našim kupcima”, kaže direktor Vladan Lukić.

Po njegovim rečima, u “Krušiku” se preduzimaju sve neophodne mere za zaštitu radnika i radnog prostora.

“U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom odbrane, svakodnevno šaljemo izveštaje o tome šta se dešava i šta se preduzima u “Krušiku” koji će u ovom obimu raditi do daljeg”, kaže Lukić.

Jedan komentar na ““Gorenje” ne radi do 13. aprila, “Krušik” nastavlja sa radom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *