četvrtak, 25. jula 2024.

Male mlekare smanjile otkupnu cenu mleka za 8 dinara, jer nemaju kome da ga prodaju

Objavljeno: 6. aprila 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Pojedine mlekare u Kolubarskom okrugu smanjile su otkupnu cenu mleka za čak osam dinara po litru, objašnjavajući da više nisu u mogućnosti da prodaju svoje proizvode.

Umesto 20, farmeri u valjevskom kraju koji mleko prodaju mlekari “Agro Maja”, sada mogu da zarade samo 14 dinara po litru. U toj mlekari, u pismo svojim kooperantima objašnjavaju da su bili prinuđeni da cenu mleka snize za osam dinara.

“Usled mera Vlade Srbije u cilju suzbijanja korona virusa, pre svega zabrane kretanja, zatvaranja ugostiteljskih objekata i ograničenja rada prodavnica, došlo je do nemogućnosti funkcionisanja tržišta, tako da više nismo u mogućnosti da prodajemo svoje proizvode”, navode u “Agro Maji”, dodajući da su, da bi održali kontinuitet otkupa mleka “bili primorani da lageruju robu i snize otkupnu cenu mleka”, uz poruku da će ta mera “biti na snazi do ukidanja vanrednog stanja”, kada će otkupnu cenu vratiti na nivo pre smanjenja.

U ostalim mlekarama u Kolubarskom okrugu kažu da otkup i cenu neće smanjivati “sve do momenta dok budu imali mogućnost da lageruju proizvode”. Osnovni problem je, kako kažu, što su od 80 do 90 odsto svoje proizvodnje bazirali na isporukama restoranima i školama, a pošto su one zatvorene prodaja je sa uobičajenih 10 tona pala na 500 kilograma. Taj problem nemaju mlekare koje svoje proizvode plasiraju pekarama i trgovinama.

“Za sada otkup teče ustaljenim tokom i nije predviđeno smanjenje otkupnih količina i cene mleka. Najniža cena, u zavisnosti od kvaliteta, kreće se od 28 do 30 dinara. Međutim, problem je sada nabavka rashladne tehnike, koja je maltene stala, i to nam je ograničavajući faktor kako bi prihvatili veće količine mleka”, navode u Mlekari Ub.

Što se tiče kompanije “Imlek”, koja u Kolubarskom okrugu od blizu 600 kooperanata svakoga dana otkupi 1,5 miliona litara sirovog mleka, oni tvrde da neće smanjivati cenu, uz napomenu da su spremni da razgovaraju sa onim farmerima kojima je otkup otkazan o preuzimanju i njihovih količina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *