subota, 13. jula 2024.

„Gorenje“ otvara 300 radnih mesta uz pomoć države

Objavljeno: 2. decembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Slovenačka kompanija „Gorenje“ planira da u narednom periodu u fabrici rashladnih uređaja u Valjevu zaposli još 300 radnika. To je potvrdio predsednik Uprave „Gorenja“ Franjo Bobinac, koji je rekao da očekuju pomoć države kroz subvencije za svako novootvoreno radno mesto. Predstavnici Vlade Srbije potpisali su u fabričkoj hali Memorandum kojim su predviđene nove investicije a obuhvataju proširenje kapaciteta gotovih i polugotovih proizvoda, kupivinu dodatnog zemljišta i hala pored postojeće fabrike u Valjevu, ali niko od predstavnika Vlade niti „Gorenja“ nije mogao da kaže koliko će novca iz državne kase biti izdvojeno za svako novootvoreno radno mestu u ovoj fabrici.

U „Gorenju“ kažu da će nova investicija biti vredna 12 miliona evra. Planiraju da prošire proizvodnju u postojećoj fabrici, kao i da pokrenu proizvodnju u prostoru nekadašnjeg „Elinda“, koji je sada u vlasništvu „Gorenja“. Direktor fabrike „Gorenje“ u Valjevu Boris Pavčnik kaže da će nova investicija biti realizovana u dve faze.

„Prva faza u iznosu od tri miliona evra je već krenula, koja podrazumeva nabavku dela opreme, i biće realizovana do sredine 2017. godine i zaposlićemo oko 50 radnika, a drugu fazu ćemo završiti do početka 2019. godine. Ukupne kapacitete Valjevo mi ćemo povećati sa 800.000 na milion rashladnih uređaja, što je jedan deo projekta, dok će drugi deo projekta biti realizovan u bivšoj fabrici Elind, gde ćemo početi sa proizvodnjom određenih komponenti za frižidere, sa kojima se sada snabdevamo od dobavljača. Početak tih radova je planiran za 2018, a završetak 2019. godine“,  rekao je Pavčnik.

Na naše pitanje kolika je prosečna plata radnika u proizvodnji, Pavčnik je rekao daje osnovna plata oko 240 evra i poručio da radnici mogu da zarade i više, ukoliko imaju radne subote ili prekovremene sate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *