subota, 20. aprila 2024.

Grad ne kontroliše subvencije za podsticaj zapošljavanja

Objavljeno: 25. novembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Grad Valjevo ne kontroliše kako se troši budžetski novac namenjen podsticaju zapošljavanja i samozapošljavanja, niti ima podatke o tome kakvi su efekti tih mera. To proizilazi iz informacija do kojih je došlo Udruženje građana “Dosta, bre”, koje je istraživalo kako je novac namenjen podstucaju zapošljavanja trošen od 2010. do 2013. godine. Članica tog Udruženja Slavica Sabo Tripković kaže da su oni došli do podatka da je lokalna samouprava od 2010. do 2013. godine izdvojila 49,5 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja, a da je u protekle tri godine posao dobilo samo 46 ljudi. “Ono što je poražavajuće je da lokalna samouprava nema nikakvu kontrolu niti prati kakvi su efekti , iako daju novac za podsticaj zapošljavanja”, rekla je Sabo-Tripković.

Pošto dve relevantne institucije, Grad Valjevo i Služba za zapošljavanje, nisu imale podatke o tome kako je potrošen novac iz budžeta i kakvi su efekti, pretragom Agencije za privredne registre, uvidom u završne račune preduzeća koja su dobila subvencije, Udruženje građana “Dosta bre” došlo je do podatka da je u protekle tri godine posao godišnje dobijalo po 15 ljudi zahvaljujući podsticajnim sredstvima iz gradskog budžeta. Sabo Tripković kaže da su ti podaci poražavajući, jer su pretragom došli do informacije da su mnoge firme i radnje zatvorene dve godine nakon uzimanja para iz gradskog budžeta, čim je istekao propisani rok koji su bili obavezni da ispoštuju. Takođe, došlo se do podatka da su korisnici budžetskog novca iz godine u godinu smanjivali broj zaposlenih, tako da nema očekivanih efekata mera za podsticaj zapošljavanja.

U ovom Udruženju došli su i do podatka da su neke firme u periodu od 2010. do 2013. svake godine dobijale novac iz gradskog budžeta za otvaranje novih radnih mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *