četvrtak, 22. februara 2024.

Grupa od 15 srpskih radnika prevarena u Rusiji

Objavljeno: 3. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Grupa od 15 srpskih radnika ponovo je prevarena u Rusiji! Među prevarenim radnicima, koji su u Rusiju otišli da bi prehranili porodicu je i Valjevac Zoran Sredojević, koji se u Srbiju, umesto sa zarađenom platom, vratio bez dinara. Većina prevarenih radnika Rusiju je napustila tek kada su im rođaci i prijatelji iskupili pare za avionsku kartu. Grupa radnika iz Srbije provela je mesec dana na gradilištu u Sank Peterburgu. Od obećanja koje im je dala Galina Nikolić iz Smedereva, preko koje su otišli u Rusiju, nije bilo ništa, pa su bili prinuđeni da napuste Rusiju.

„ Radili smo na izgradnji jednog poslovno-stambenog centra, a za mesec dana, umesto plate od 1.400 evra, dobio sam samo 40 evra. Čak su nas zbog neplaćenih računa izbacili i iz hostela gde smo bili smešteni. Kada smo videli da je u pitanju prevara, većina nas se vratila u Srbiju. Mnogi od nas su gladovali puna tri dana, jer smo ostali bez pare i dinara, a da nam rodbina i prijatelji nisu poslali novac, ne bi imali ni za povratnu kartu“, očajan je Sredojević.

Ovaj Valjevac kaže da je grupa od 15 radnika iz Srbije čak pristala i da radi po uslovima koji su bili gori od dogovorenih pre polaska iz Rusije, ali umesto plate, napravili su samo dodatne troškove. „ Bila je dogovorena jedna cena rada, međutim kada smo došli u Rusiju, rekli su nam da ćemo raditi za manje pare. Na sve smo pristali, ali ni to nije bilo dovoljno da nam isplate ono što smo pošteno zaradili. Kada smo  zvali vlasnicu firme, ona nam je poručila da možemo da je tužimo“, kaže ovaj prevareni radnik.

Grupa je u Rusiju otišla preko firme „Afl privat investment“ koja je registrovana u Smederevu. Galina Nikolić iz tog preduzeća je na naše pitanje zbog čega nije isplatila zarađene plate srpskim radnicima, odgovorila da je u njih mnogo uloženo, ali da nisu ispunili očekivanja. „ Kupili smo im odelo za rad, platili smeštaj i dva obroka, a oni nisu radili onim tempom kako je dogovoreno. Nameravili smo da im platu isplatimo kada bude podignuta prva ploča na objektu, međutim oni su ranije napustili gradilište u otišli u Srbiju“,  kaže predstavnica firme preko koje je u Rusiju otišlo 15 radnika iz Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *