utorak, 28. maja 2024.

Gvozdenović oslobođen optužbe za smrt nerođenog deteta

Objavljeno: 2. aprila 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Ginekolog Slobodan Gvozdenović nije kriv za smrt nerođenog deteta Ivane Katić iz Kožuara kod Uba u januaru 2007. godine. Tu presudu je danas izrekao Osnovni sud u Valjevu. Suđenje dr Gvozdenoviću, koji je bio optužen za teško delo protiv zdravlja ljudi, okončano je posle osam godina. Majka nerođenog deteta je presudu dočekala u suzama, a tužilaštvo je najavilo žalbu na oslobađajujuću presudu, dok je advokat valjevskog ginekologa poručio da je „ovaj postupak tipičan primer zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe“.

U nastavku današnjeg suđenja svoje mišljenje izneli su veštaci Sudsko medicinskog odbora iz Beograda, koji su suprotno od mišljenja prethodnog Odbora istog Medicinskog fakulteta, stava da je dr Gvozdenović porodilji pružio blagovremenu lekarsku pomoć po svim pravilima medicinske struke. Stav novog Odbora iz Beograda je identičan ranijem mišljenju veštaka iz Novog Sada, tako da predlog tužilaštva da se uradi superveštačenje, Sud nije prihvatio.

Veštaci iz Beograda nisu dali konkretan odgovor na pitanje tužilaštva i oštećenih kako su došli do novog mišljenja koje ginekologa oslobađa krivice, s obzirom na to da je ranije veštačenje odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, kome je u međuvremenu istekao mandat, mišljenja da je dete umrlo zbog nemara lekara, odnosno da bi se beba rodila živa „da je carski rez urađen pet sati ranije“.

U završnoj reči advokat oštećenih Mladen Nikić je rekao da je ovaj postupak sramota za srpsko pravosuđe, jer je od smrti nerođenog deteta porodice Katić prošlo 11 godina, te da je tako dugo suđenje svojevrsna „kazna“ za roditelje.

Ivana Katić je, nakon normalne trudnoće, primljena u valjevsku bolnicu 23. januara 2007. godine. Posle nekoliko sati ju je pregledao dr Slobodan Gvozdenović pregledao i konstatovao da se neće poroditi do jutra. Međutim, posle nekoliko sati joj je urađen hitan porođaj carskih rezom i rodila je mrtvu bebu! U obdukcionom nalazu dr Ljubiša Božić naveo da je smrt muškog ploda nastupila u materici usled udisanja plodove vodice, a veštačenje odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu potvrdilo je da je dete umrlo zbog nemara lekara, odnosno da bi se beba rodila živa „da je carski rez urađen pet sati ranije“.

Zbog lekarske greške valjevska bolnica je u parničnom postupku porodici Katić iz Kožuara u maju 2010. godine isplatila odštetu od 1,2 miliona dinara za pretrpljene fizičke i duševne bolove, strah, troškove sahrane i sudskog postupka.

Prethodni sudija u ovom procesu je prihvatio zahtev odbrane da se uradi novo veštačenje Sudsko-medicinskog odbora iz Novog Sada. Ti veštaci smatraju da je uzrok smrti novorođenčeta upala pluća te “da ranije završavanje porođaja ne bi imalo bolji ishod po novorođenče”.

Postupajući sudija je tražio da svedoče i veštaci Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, koji su u svom izveštaju naveli da je smrt bebe nastupila zbog nemara lekara, a na osnovu čijeg mišljenja je i 2010. godine podignuta optužnica protiv Gvozdenovića. Pošto je, u međuvremenu, tom Odboru istekao mandat, novi Odbor je na današnjem suđenju izneo potpuno suprotno mišljenje, po kome je ginekolog Gvozdenović preduzeo sve neohodne radnje u ovom slučaju, te da njegove odgovornosti zbog smrti nerođenog deteta nema.

Advokat odbrane Radoslav Tadić je u završnoj breči poručio da je „ovaj postupak tipičan primer zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe“. „Događaj se desio u vreme kada je sadašnji gradonačelnik u to vreme bio odbornik opozicije, a na vlasti je bila druga stranka. Ceo događaj je iskorišćen za obračun sa Gvozdenovićem“, rekao je Tadić.

11 komentara na “Gvozdenović oslobođen optužbe za smrt nerođenog deteta

 1. Pisao sam o ovome st ace da se desi , sudija odlozi sudjenej na ne odredjeno , p aima li to negde ?Po mojim sumnjam a cekalo se da mandat predhodnih vestaka istekne koji nisu hteli da meneju svoju odluku koju su doneli i utvrdili da je za smrt bebe kriv gvozdenovic i epilog je ovaj ..Bravo za sud , barvo i za Tuzioce koji nisu podneli krivicnu prijavu kada im gvozdenovic preti , sal;je poruke poziva ih i sl..barvo! Da podsetim samo gvozdenovic je uprtavo tada bio ispred SNS za Poslanika i nikako kao clan neke druge partije kada se kandidivao za Poslanika /Zar nije uplata tadasnejg Zdravstevenog centar i direktora dr Ilije Trpkovic priznata greska , a sta sud sada uradi , zasto se nije podsetio na to priznanje greske sa kojom je gvozdenovic bio upoznat ?Zar posle napada na Policiju -oportunit, za napad na novinare , za napad drugi put na Policiju , za pretnje Tuziocima nisu dovoljne da se procesuira ili je on kao duh -bezi od odgovornosti i da li mu mozda neko nije pomogao i ovog puta .Kakve veze tad imala Politika nisu oni poradjali ili trebali da porode tu zenu vec ginekolog gvozdenovic !!!

  37

  30
  1. Krajnje je vreme da se zapitate ko je molio ex sudio da obustavi postupak protiv Bobe…
   Na kraju ima zalbeni postupak, pa drugostepeni i na kraju apelacioni. I on ce na robiju

   26

   3
   1. Zasto na neodredjeno vreme gosopdjo sudija imas li imalo srama da izadjes pred svoje sugradjane,ko ti je doneo predme i sta ti je reko ? Imali istine u nekim pricama koje kruze Valjevom i najzad st aje vrednije u tvom poslu sem pravde i postenja jer ovde se radi o necijoj porodici i kada ces to shvatiti?Kada?

    15

    2
 2. Ljubica ,Zlaja i ostali opet moram da vam objasnjavam da znam i zanmo ko pise ..Pravda nije pobedila ima da se igra jos puno ,a sve sto sam pisao obistinilo se , vrati malo unazad ili popi lekice pa se smiri iseti -setite ili ja da vam pustim!! To sto onaj gradonacelnik nosi neke brojanice oko ruke , nema to moze 100 da nosi to mu nece pomoci od najpostenijeg suda od toga niko nije pobegao.VOLIM JA VAS PUNO I KAO UVEK JA SAM JAKO OBAVESTEN I SAMO ME PRATITE DA NAUCITE NESTO SEM LAPE , LAPE KOJI KRATKO TRAJE!!

  43

  24
 3. Mozete da stavljate minuse koliko hocete , moja pisanja i upoznavanja gradjana sta ce se desiti sa ne pravosnaznom presudom su bila tacna 100% sto je i dokazno .

  33

  17
 4. Gocana , uzivaj polako .KAKO JE BILO U Nemacakoj pricaj nam malo o tome ~Kako prodjose one Policijske premetacine po kucici , kako i sta bese sa Nevidljivom decom , izjavam po Tuzlistavmima ,Policiji ,inspekciji
  javnim nabavkama , tenderima .zaopsljavanjem …hteli bi vi da probate te oblande ali znate i sami nema snase!! Vidimo se …VOLIM JA VAS………..

  17

  7
 5. Политичка препуцавања на чаршијском ниво, одговорно лице ослобођено, а јадни родитељи у болу и неправди.

  1

  1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *