subota, 20. aprila 2024.

Hidrološka situacija pod kontrolom

Objavljeno: 8. marta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Iako nam slede najavljene padavine i otapanje snega, hidrološka situacija na brane i akumulacije “Rovni”, kojom upralja JP „Kolubara“, kako kažu u tom JP, apsolutno je pod kontrolom, tako da nema opasnosti od mogućih poplava.

Na brani “Rovni” uvedeno je pasivno i aktivno dežurstvo, posle zahteva Sektora za vanredne situacije, ali kako objašnjava diorektor “Kolubare” Zoran Mitrović, oni su se i pre te naredbe pripremili za porast vodostaja, pošto su i u prethodnom period ispuštali određene količine vode iz jezera.

“Trenutno je u akumulaciji nivo vode od 35 miliona kubika, što znači da jezero može da primi i zadrži još 15 miliona kubika bez puštanja u Jablanicu. To je ogromna količina vode i u praksi to znači četiri meseca neprestanih padavina bez puštanja vode iz brane. Procena je da da će otapanje snega na području akumulacije povećati priliv u jezeru za maksimalno dva miliona kubika vode, tako da, s obzirom na slobodan postor, apsolutno nema opasosti od poplava u slivu Jablanice”, zaključuje Mitrović.

Što se ostalh vodotokova tiče, nivo Gradca kod gabionske brane je posratao na 40 centimetara ali nadležni u Gradskoj upravi kažu da nema bojazni od njegovog izlivanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *