ponedeljak, 20. maja 2024.

Hitna pomoć ima pune ruke posla

Objavljeno: 7. jula 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Zbog visokih temperatura pune ruke posla imaju lekari Hitne pomoći, koji su u protekla dva dana više puta ukazivali pomoć građanima na javnom mestu. Na termometru u centru Valjeva u 13 časova izmerena je temperatura od čak 42 stepena, dok zvanični podaci RHMZ pokazuju da je temperatura u to doba u Valjevu bila 33 stepena. Načelnica Hitne službe Dikosava Vujetić za Patak kaže da im se u ova dva vrela dana najčešće javljaju starije osobe, a ekipe Hitne pomoći su imale više intervencija na javnim mestima, tako da su bila česta kolabiranja i nesvestice na ulici.

Lekari savetuju hroničnim bolesnicima i starijim osobama da ne izlaze po vrućini, bez preke potrebe, da jedu lakšu hranu, da na ulicu ne izlaze bez flašice vode i da u klimatizovanim prostorijama temperatura bude niža za 8 do 10 stepeni u odnosu na spoljnu temperaturu.

Najteže je radnicima na otvorenom. Danas smo na gradilištu “Kompresora” u Karadjordjevoj ulici zatekli nekoliko radnika, koji kažu da im nije lako da rade po vrućini, ali dodaju da prave redovne pauze, što im olakšava rad na otvorenom prostoru.

Zbog visokih temperatura “muku muče” pacijenti valjevske bolnice i to na pet spratova hirurškog bloka, gde nema centralne klime, već samo pojedine sobe imaju pojedinačne klima uređaje. Klimatizacija postoji na odeljenjima gde su najteži pacijenti. Pod klimom su na odeljenje intenzivne i poluintenzivne nege, prijemno-urgentni centar, operaciona i angio-sala, porodilište, grudno, infektivno i odeljenje psihijatrije.

4 komentara na “Hitna pomoć ima pune ruke posla

  1. Panel sa termometrom je na suncu pa je zato pokazao 42°C, a zvanična temperatura RHMZ se meri u hladu.

    0

    0
  2. Danas u 9h pokazuje 31C,a bilo je 20C,toliko o tacnosti…Treba ono skloniti,da ljude ne zavarava….

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *