četvrtak, 25. jula 2024.

Inicijativa za promenu energenta u Krušiku

Objavljeno: 8. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Krušik, foto: Patak online
Krušik, foto: Patak online

VALJEVO- Organizacija iRevolucija danas od 13 do 17 časova ispred Gradske uprave Valjevo sprovodi akciju prikupljanja potpisa za inicijativu promene energenta u HK Krušik, koju će predati Ministarstvu odbrane.

„Cilj inicijative je da se što više naših sugrađana uključi u akciju kako bi se izmenom energenta u HK Krušik postiglo rekordno smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu koje, pogotovo u zimskom periodu, prelazi sve granice dozvoljenog i čini da je Valjevo najzagađeniji grad u svetu dva puta u 2024. godini!  Akcija je deo kampanje #50GodinaZnamo, koja se odnosi na prisutnost aerozagađenja u Valjevu koje traje pedeset godina, što je rezultat istraživačkih nalaza do kojih je iRevolucija došla u proteklom periodu“, navodi se u saopštenju za javnost.

Predlog inicijative se odnosi na izradu projekta zamene energenta u HK Krušik, ali i početak implementacije projekta u 2024. godini, dok je cilj inicijative rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu koje se odnosi na zamenu postojećeg sistema kotlarnica. To će uticati na manji broj prerano preminulih žitelja grada na Kolubari, kojih je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 242 svake godine ali i bolje zdravstveno stanje svih meštana.

„Pozivamo zainteresovane sugrađane da nam se pridruže u akciji na Gradskom trgu ili preko linka iRevolucija.net/inicijativa kako bi svojim potpisom podržali inicijativu i pokrenuli promene koje će Valjevu doneti čistiji vazduh“, navodi se u saopštenju za javnost.

Inicijativa će biti predata Ministarstvu odbrane, instituciji koja je u najvećem delu vlasnik  Krušika.

Inače, tokom prošle godine Krušik je osuđen za prekomerno emitovanje zagađujućih materija po prijavi organizacije iRevolucija. Iako je Krušik prepoznat kao najveći pojedinačni zagađivač na teritoriji Valjeva, koji utiče do 25 odsto od ukupnog aerozagađenja u Valjevu, tako što u zimskom periodu dnevno utroši čak do 80 tona sirovog lignita i 3 tone mazuta– do konkretnih pomaka do sada nije došlo.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *