četvrtak, 18. aprila 2024.

Ispovest žene žrtve porodičnog nasilja

Objavljeno: 12. decembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo, foto: Patak online
Valjevo, foto: Patak online

VALJEVO- U proteklih pet godina je na području Kolubarskog okruga izrečeno više od 2.000 hitnih mera zbog porodičnog nasilja. Valjevo već duže vreme nema Sigurnu kuću i nije poznato kada će ona ponovo početi sa radom.

U Valjevu je Sigurna kuća bila otvorena od 2012. do oktobra 2016. godine i za to vreme “utočište“ je na nekoliko meseci pronašlo oko 20 žena. Među njima je bila i naša sagovornica, koja je iz razumljivih razloga želela da ostane anonimna. Ona kaže da je u tom periodu njenog života Sugurna kuća bila jedino mesto gde se sa decom osećala bezbedno nakon što je bila prinuđena da napusti muža nasilnika.

„Udala sam se kao i sve žene iz ljubavi i mislila sam da je to čovek sa kojim ću ostati do kraja života. Prvi problemi su počeli već nakon što smo dobili prvo dete. Najpre me je verbalno zlostavljao, vređao, ponižavao, ali sam mislila da će to proći. Međutim, bilo je sve gore. Nakon uvreda, dobila sam prvi šamar, a kasnije ih je bilo još na desetine. Svaki put nakon udarca on se izvinjavao, govorio je da ne zna šta mu se dogodilo da je tako reagovao, obećavao je da to neće ponoviti, ali očigledno je da onaj ko te udari jednom neće se na tome zaustaviti“, priča naša sagovornica.

Foto: Patak online

Godine su prolazile, a njoj je dugo vremena trebalo da prekine tu agoniju i napusti nasilnog muža.

„Moja najveća greška je što ga nisam napustila kada sam dobila prvi udarac. Znam da ženama koje su ovo prošle ili prolaze nije lako da se odluče na taj korak, jer obično vas muž nasilnik prvo psihički uništi, ubije vam samopouzdanje, mnogi, kao što je bio moj slučaj, ne dozvoljavju ženama da rade, već da budu finansijski zavisni od njih, ali moraju da prelome. Čim osetite strah, kada ne smete da mu nešto zamerite, da iznesete svoje mišljenje, to je već znak da treba da se sklonite od te osobe, jer bolje neće biti, već samo gore“, poručila je ženama naša sagovornica.

Iz kuće je sa decom izašla bez stvari i ubrzo je bila smeštena u Sigurnu kuću, za koju kaže da je najbolje rešenje za žrtvu u prvim trenucima, kad nema gde. Nakon nekoliko meseci, uspela je da pronađe posao i stan i sa decom je, kako kaže, napokon počela normalan život dostojan svakog čoveka.

Valjevo je još uvek bez Sigurne kuće, foto: Patak online

Jedan od vidova pomoći žrtvama nasilja je SOS telefon, usluga koju za Kolubarski okrug od 2021. godine realizuje Udruženje „Alternativa plus“. Njihov rad finansira grad Valjevo. Zakonom je propisano da SOS linije minimalno dnevno budu “otvorene” tri sata, tako da je žrtvama nasilja SOS telefon dostupan od 14 do 19 časova. Pozivom na taj broj žene mogu dobiti sve potrebne informacije o institucijama kojima bi trebalo da se obrate zbog porodičnog nasilja.

Međutim, ono što je veoma važno za žrtve porodičnog nasilja je da se otvori Sigurna kuća i da SOS telefon bude dostupan 24 sata sedam dana u nedelji.

Iz Policijske uprave Valjevo poručuju da je nasilje u porodici je veliki društveni problem, te da za nasilnika ne postoji opravdanje i da će svako ko učini porodično nasilje biti sankcionisan.

Valjevska policija, foto: Patak online

„Apelujemo prvenstveno na sve koji trpe nasilje, ali i na one koji imaju saznanja o tome da prijave policijskoj upravi, policijskoj stanici ili na brojeve telefona 0800 100 600 i 192, koji su danonoćno dostupni“, navode u Policijskoj upravi Valjevo.

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Reci ne nasilju“ koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *