sreda, 24. aprila 2024.

Vazduh u Valjevu opasan po zdravlje dece

Objavljeno: 12. decembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo iz vazduha, pogled na centar grada Valjeva
Valjevo iz vazduha, pogled na centar grada. Foto: Miloš Lazič

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je protekle sedmice bio izuzetno zagađen. Od početka godine u Valjevu je zabeleženo 98 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero alarm 2“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi u izveštaju, u utorak, subotu i nedelju Valjevci su udisali vazduh koji je zbog prekomernih koncentracija čestica prašine ocenjen kao “izuzetno loš”.

Saopšteno je i to da je dr Vesna Krstevski, lekar specijalista patologije kazala da aerozagađenje najveći negativan učinak ima na decu, adolescente, trudnice, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima. Ona ističe da su naročito ugrožena dečja pluća, srce i krvni sudovi.

“Kada su indeksi aerozagađenja nepovoljni, kada je vazduh zagađen, deci treba ograničiti   aktivnosti na otvorenom.  U izrazito nepovoljnim okolnostima kao što je bilo nekoliko dana protekle nedelje,  preporučujem da se koriste zaštitne maske za vreme boravka na otvorenom. Prilikom dolaska i povratka u školu ili obdanište”, naglašava doktorka Krstevski.

Deca i adolescenti su veoma osetljivi na aerozagađenje iz više razloga, najpre jer se nalaze u razvojnom dobu tela kao celine i svih unutrašnjih organa, kao štu su pluća, srce i mozak. Njihov imunitet je nezreo, slabiji u odnosu na odrasle. Deca i adolescenti brže dišu i samim tim udišu više vazduha po kilogramu telesne težine u odnosu na odrasle. Zbog niže telesne visine  udišu vazduh bliži tlu u kome se nalazi  velika koncentracija zagađujućih materija. Deca su fizički aktivnija, pojačano im  je disanje na usta (oralno), što omogućava  da čestice zagađivači prodiru u donje disajne puteve.

Po rečima dr Krstevski, zagađen vazduh preti i u zatvorenom prostoru, stoga preporučuje provetravanje kada okolnosti dozvoljavaju, svakako zabranu pušenja i izbegavanje osveživača prostorija. I ako je moguće upotrebu prečistače vazduha.

Doktorka Krstevski kaže da dugotrajna izloženost dece aerozagađenju utiče na  fizički razvoj i neurorazvoj  što se može ispoljiti  na smanjene kognitivnih  sposobnosti, kao što je pažnja, učenje, pamćenje, razumevanje. Deca zbog toga češće obolevaju od akutnih virusnih i bakterijskih infekcija gornjih i donjih respiratornih (disajnih) puteva, alergije, ekcemi, upale uha i drugo.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *