nedelja, 21. jula 2024.

Ovog vikenda preventivni pregledi

Objavljeno: 3. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja Valjevo
Foto: Dom zdravlja Valjevo

VALJEVO- Preventivni pregledi biće organizovani i ovog vikenda, u subotu i nedelju 4. i 5. novembra. Posvećeni su prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i organizovaće se u Domu zdravlja Valjevo od 8 do 16 časova. Zakazivanje nije potrebno.

Građani će moći da urade EKG, merenje krvnog pritiska i laboratorijsko određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Za određivanje nivoa šećera i masnoća u krvi preporuka je da građani dođu ranije, odnosno pre obroka, kako bi rezultati bili verodostojni.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.

Foto: Dom zdravlja Mionica

Besplatni preventivni pregledi u mioničkom Domu zdravlja

Svi zainteresovani građani mogu da obave preventivne preglede u mioničkom Domu zdravlja u subotu i nedelju, 04. i 05. novembra od 8 do 16 časova.  Građani će moći da urade kardiološke preglede, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani odu do zdravstvene ustanove od 8 do 16 sati.

Preventivni pregledi organizuju se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i RFZO.

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. Tokom oktobra rađeni su ultrazvuk dojke, PSA test i pregledi štitaste žlezde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *