petak, 23. februara 2024.

Izložba fotografija “Mionica nekad i sad“

Objavljeno: 15. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- U Kulturnom centru otvorena izložba fotografija “Mionica nekad i sad“. Izložene fotografije su nastale u periodu od proglašenja Mionice za varoš krajem 19. veka do današnjih dana, a nakon otvaranja izložbe program je nastavljen razgovorom o prošlosti i budućnosti Mionice. U razgovoru su učestvovali predsednik Privremenog organa opštine Mionica Boban Janković, publicista Milorad Radojčić koji je objavio veći broj publikacija i knjiga o mioničkom kraju i poznatim Mioničanima, pozorišni reditelj Miroslav Trifunović i u ulozi moderatora novinar i urednik valjevskog Dopisništva RTS-a Radovan Lazarević, dok su u prigodnom muzičkom programu nastupili doajeni tamburaškog orkestra “Abrašević“ iz Valjeva.

Sagovornici su se dotakli nekoliko tema razgovarajući o prošlosti i budućnosti, od istorijskog konteksta gde je bilo reči o znamenitim ličnostima koje su obeležile pojedine epohe i od kojih je bez dileme najznačajnija vojvoda Mišić, preko priče o prirodnim i drugim resursima ovog kraja, sve do pitanja demografije i društvenog života.

„ Strategija budućnosti treba da bude zasnovana na istorijskom nasleđu, iskustvima naših prethodnika, baznim resursima kao što su termalne vode, kamen i potencijali u oblasti poljoprivrede, a nošena energijom mladih. Ništa se ne dešava preko noći i moramo razumeti da će se rezultati onoga što danas radimo videti tek u decenijama koje dolaze. Naš je zadatak da obezbedimo uslove da Mionica postane destinacija u koju će ljudi dolaziti da ostanu.Činjenica je da i da bez jake privrede nema jake lokalne samouprave i zbog toga smo nedavno uspeli da dovedemo stranog investitora koji će početkom naredne godine ovde pokrenuti pogon u oblasti konfekcijske proizvodnje“, rekao je Boban Janković, koji je otvorio izložbu fotografija, od kojih je većina objavljena u foto-monografiji “Mionica-zavičaj vojvode Mišića“.

Govoreći o budućnosti Mionice Janković je naglasio da treba raditi i na poboljšanju kompetencija građana i da je sa tim ciljem prošle godine osnovan Centar za obrazovanje i razvoj, koji nudi razne programe neformalnog obrazovanja kako mladima, tako i zaposlenima u državnom i privatnom sektoru i poljoprivrednicima, a Mionica se može pohvaliti da je možda jedina opština u Srbiji koja ima bazu podataka o svojim poljoprivrednim proizvođačima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *