četvrtak, 13. juna 2024.

Ministarka u Valjevo stiže vozom

Objavljeno: 15. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-Ministarka građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihailović danas vozom stiže u Valjevo! Kako je najvaljeno, ministarka Mihailović, prvi potpredsednik Ruskih državnih železnica Aleksandar Sergejevič Mišarin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, generalni direktor RŽD Internešnl Sergej Pavlov, kao i predstavnici srpskih i ruskih železničkih kompanija, obići će vozom deonicu pruge od Vreoca do Valjeva, a zatim će u Valjevu obeležiti završetak radova.

„ Dizel motorni voz serije 711, nabavljen iz ruskog kredita, krenuće sa gostima i predstavnicima medija iz železničke stanice Vreoci u 10 časova, a završetak radova na modernizaciji pruge Resnik – Valjevo biće obeležen u železničkoj stanici Valjevo u 10.30 časova“, naveli su organizatori.

Modernizacija  pruge  Resnik – Valjevo u dužini od 77,6 kilometara, na međunarodnom železničkom koridoru Beograd – Bar,  završena je u roku, kako je i planirano 13. novembra. Redovan železnički saobraćaj na ovom delu barske pruge uspostavljen je 14. novembra. Ugovorena vrednost radova na modernizaciji pruge Resnik – Valjevo iznosi 79,9 miliona dolara, a radovi su finansirani iz ruskog kredita.

Izložba povodom 40 godina barske pruge

U podne, u holu Centra za kulturu, biće otvorena izložba povodom 40 godina barske pruge i 45 godina ORA Beograd – Bar. Ovo je prvi put da će ova izložba biti predstavljena valjevskoj javnosti i na slikovit način prikazuje život mladih koji su učestvovali u izgradnji ove značajne saobraćajnice.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa manje poznatim detaljima iz života učesnika Omladinske radne akcije Beograd – Bar tokom izgradnje pruge a značaj izložbe se posebno oslikava ako se ima u vidu da će istog dana po prvi put, nakon pune četiri decenije, biti puštena u rad rekonstruisana deonica barske pruge između Resnika i Valjeva zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita.
Udruženje učesnika Omladinskih radnih akcija i volontera Srbije, Udruženje učesnika ORA Beograda i Ferijalni savez Srbije, u saradnji sa sve četiri železničke kompanije u Srbiji, u septembru prošle godine obeležile su dva značajna jubileja – 45 godina Omladinske radne akcije Beograd – Bar i četiri decenije barske pruge.
Jedna od najvećih saobraćajnica u Srbiji, pruga Beograd – Bar prošle godine obeležila je svoj 40. rođendan. Naime, 29. maja 1976 godine „Plavi voz“ je prošao ovom prugom, čime je ona zvanično puštena u rad. U izgradnji ove pruge veliki doprinos dali su učesnici ORA „Beograd-Bar“, kao jedne od najznačajnijih omladinskih radnih akcija toga vremena. Za pet godina, na izgradnji pruge bilo je angažovano preko 12 hiljada učesnika, svrstanih u 234 omladinske radne brigade, koje su bile sačinjene od pionira, studenata, radnika i mladih ljudi iz zemlje i inostranstva. ORA „Beograd-Bar“ zvanično je počela sa radom 11. jula 1971. godine u Prijepolju i trajala je sve do 1975. godine.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *