sreda, 24. jula 2024.

„Jačanje usluge pomoć u kući u opštini Mionica“

Objavljeno: 14. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Vlada Republike Švajcarske je u okviru programa Swiss PRO podržala projekat „Jačanje usluge pomoć u kući u opštini Mionica“. Ukupna vrednost projekta je 11.442 evra, od čega Vlada Švajcarske obezbeđuje 10.287 evra, a lokalna samouprava 1.155 evra.

Inače, usluga Pomoć u kući na području opštine Mionica funkcioniše od 2016. godine. Usluga je dostupna odraslima i starijima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti, usled kojih nisu u stanju da samostalno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa.

Sadržaj usluge se definiše individualnim potrebama korisnika, a većina usluga se pruža u domu korisnika. Projektom „Jačanje usluge pomoć u kući u opštini Mionica“ obezbeđuje se pružanje ove usluge za pet korisnika uz angažovanje pet lica iz ranjivih grupa kao negovatelja, uz unapređenje usluge Kancelarije za pomoć u kući koja će pružiti dodatnu podršku za najmanje 100 korisnika.

Kroz program Swiss PRO Švajcarska podržava lokalne samouprave da samostalno ili u partnerstvu sa Centrima za socijalni rad realizuju projekte za sprovođenje i razvoj usluga socijalne zaštite. Projekti su odabrani u okviru javnog poziva pod nazivom „Snage udruži, podršku pruži“ koji je trajao od 3. marta do 22. maja i bio otvoren za 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i Zapadne Srbije i regiona Južne i Istočne Srbije.

Odobren je 21 projekat čija je ukupna vrednost preko 310 hiljada evra, a njihovom realizacijom će u narednih godinu dana biti povećan pristup uslugama socijalne zaštite na lokalnom nivou za više od 1.000 korisnika iz ranjivih grupa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *