nedelja, 14. aprila 2024.

„Kafana je ranije bila jedina društvena mreža“

Objavljeno: 22. januara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- „Kafana je nekada bila institucija, a sada je situacija drugačija. Ranije je kafana bila jedina „društvena mreža“ i sve se dešavalo u njoj, a sada su se vremena promenila i ona je izgubila značaj koji je ranije imala“, kaže poznati valjevski gitarista Dragoš Momčilović, koji je skoro četiri decenije u muzičkim vodama. Iako život muzičara nije lak, jer treba završiti svirku tako da svi gosti budu zadovoljni, ovaj Valjevac kaže da bi opet krenuo istim putem.

U srećno vreme, kada su svadbe trajale po tri dana (momačko veče, svadba i prijatelji), muzičari su se kući vraćali sa džepovima punim para. Kako su se menjali običaji, a uz to je narod osiromašio, od muzičarkog zanata danas je teško živeti.

„ Ranije dok su se svadbe pravile pod šatrom, jer nije bilo restorana koji mogu da prime veći broj gostiju. Dešavalo se da ispod šatre doće do masovne tuče. Više se nije znalo ko koga udara. Neverovatno je da su tada situaciju smirivale žene. Svaka je došla po svog muža i izvela ga napolje. U tim situacijama mi ćutimo, čekamo da sve prođe i gledamo da sačuvamo svoje instrumente. Do svađe i tuče je najčešće dolazilo zbog muzike, jer su svi hteli da preko reda naruče koju pesmu“, priseća se tih vremena ovaj valjevski gitarista.

Ranijih godina svaki vikend se na svadbama sarađivalo po 2.000-3-000 maraka, a sada, kada su restorani zamenili šatre, situacija je potpuno drugačija.

„Sada se po svadbama, uglavnom, svira programska muzika, nema naručivanja pesama, samim tim ni bakšiša. Desi se da neko, kada ga ’pogodi’ pesma, ostavi neki dinar muzičarima, ali je to neuporedivo manje u odnosu na ranija vremena. U srećno vreme, ja sam uspevao da dobro živim od ovog posla, a danas je to nemoguće, tako da većina nas ima neki dodatni posao- kaže Momčilović, koji se pored muzike bavi i ugostiteljstvom.

 

Pratio mnoge zvezde

U dugogodišnjoj karijeri Dragoš je pratio mnoge zvezde, poput Staniše Stošića, Snežane Đurišić i Mikija Jevremovića, čiji nedavni odlazak mu je veoma teško pao. „Svi ti pevači su obični, normalni ljudi i tako se ponašaju. Najduže od svih, punih 10 godina, sam pratio Mikija Jevremovića, koji mi je bio kao stariji brat. Imao je razumevanja i strpljenja za sve, a bio je neviđeni šarmer. Ni na jednom gostovanju nije propustio da kaže da je Valjevac i Valjevo mu neće nikad moći da se oduži za sve ono što je učinio za ovaj grad- kaže Momčilović, koji je već 13 godina vođa valjevskog Free band-a.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *