ponedeljak, 22. jula 2024.

Kinezi i zvanično preuzeli „Gorenje“

Objavljeno: 27. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Velenje - Centralno skladisscce Gorenja. 2012 - LOGISTIÈNI CENTER GORENJA, OD KODER NAJ BI PO NEUARDNIH PODATKIH S TOVORNJAKI ORGANIZIRANO KRADLI GORENJEVE IZDELKE. Foto: Brane Piano
Velenje - Centralno skladisscce Gorenja. 2012 - LOGISTIÈNI CENTER GORENJA, OD KODER NAJ BI PO NEUARDNIH PODATKIH S TOVORNJAKI ORGANIZIRANO KRADLI GORENJEVE IZDELKE. Foto: Brane Piano

VALJEVO- Slovenačka kompanija „Gorenje“, koja u Srbiji ima tri fabrike, zvanično je prešla u ruke kineske grupacije „Hisens“, koja je postala vlasnik 94 odsto udela u kompaniji za proizvodnju rashladnih uređaja. “Hisens-ovu ponudu za preuzimanje je prihvatilo 94 odsto akcionara Gorenja. Mnogi akcionari su se odlučili da prodaju akcije zbog dobre cene koju nudi kineski kupac, a koji je krajem maja ponudio 12 evra za svaku deonicu, procenivši tako vrednost Gorenja na 293 miliona evra“, izjavio je za slovenački list “Delo“  Igor Štemberger, direktor brokerske kuće Ilirika koja upravlja postupkom prodaj.

Na zvaničnom sajtu Gorenje grupe je objavljeno da je i Investicioni fond prihvatio ponudu kineske grupacije „Hisens“ i na osnovu toga prodao sve akcije „Gorenja“. Slovenačka kompanija u Srbiji ima tri fabrike. „Gorenje“ u Valjevu  proizvodi rashladne uređaje, dok se u fabrikama u Zaječaru i Staroj Pazovi, proizvode veš mašine i bojleri.

Kompanija, inače, zapošljava 11.000 radnika, ima proizvodne kapacitete u Srbiji, Sloveniji i Češkoj, a razvojne centre u Švedskoj, Holandiji, Sloveniji i Češkoj. Novi vlasnik „Gorenja“ kineska kompanija ‘’Hisens’’ bavi se proizvodnjom električnih uređaja, ima proizvodne pogone širom sveta i zapošljava oko 75.000 ljudi. Kinezi najavljuju dodatna ulaganja, zadržavanje imena i sedišta kompanije. Takođe garantuju i da će „Gorenje“ postati centar za istraživanja i razvoj, te proizvodni centar Grupe Hisens u Evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *