ponedeljak, 22. jula 2024.

Ko nam gradi puteve i ulice?

Objavljeno: 22. marta 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Posao rekonstrukcije poslednjeg dela Karađorđeve ulice dobilo je preduzeće koje još uvek nije otkonilo propuste prilikom radova u gornjem delu Karađorđeve ulice, na potezu od zgrade Višeg suda od Jadra! Na tenderu je taj posao dobilo građevinsko preduzeće „Kompresor ing“ u konzorcijumu sa Preduzećem za puteve „Valjevo“. Ništa ne bi bilo sporno, da upravo to preduzeće nije napravilo ozbiljne propuste u radu prilikom rekonstrukcije gornjeg dela glavne valjevske ulice, pa se čak i prilikom slabije kiše, na parking mestima, pojavljuju bare! Nadzorni organ u Gradskoj direkciji Milan Trifunović potvrđuje za „Patak“ da su uočeni propusti u radu prilikom rekonstrukcije gornjeg dela Karađorđeve ulice i dodaje da je izvođač radova obećao da će, u garantnom roku koji je samo dve godine, ispraviti propuste.

„ Voda koja se pojavljuje je posledica lošeg izvođenja radova. Imali smo dve mogučnosti. Jedna je da izvođaču naložimo da podigne kompletan drugi sloj asfalta, a druga mogučnost he bila da ga kaznimo zbog propusta. U onom momentu kada su uočeni propusti je bilo neprimereno rušiti kompletan sloj asfalta. Imali smo njihova uveravanja da će problem rešiti slivnicima i odvodnim kanalima. Pre mesec dana su jednu ’baru’ rešili, a obećali su da će rešiti i preostale ’bare’“, kaže Trifunović.

On navodi da je izvođač radova zbog propusta u radu kažnjen, tako što mi nije plaćeno 10 odsto asfalta! „ Imamo takve izvođače kakve imamo. Mi ne možemo da ih selektujemo po nekom drugom sistemu, osim po tome ko je najjeftiniji i onda dolazi do određenih problema. U konkretnom slučaju izvođač je kažnjen tako što im nismo platili 10 odsto asfalta i to su mere koje smo preduzeli zbog toga što su loše radili. Međutim, to građanima ne znači mnogo, jer su prinuđeni da gaze po barama, ali dobili smo obećanje da će izvođač otkloniti sve nedostatke i nadam se da će to ispoštovati“, kaže Trifunović.

Radovi na rekonstrukciji gornjeg dela Karađorđeve ulice su završeni u julu prošle godine. „Kompresor ing“ je za osam meseci rešio samo problem jedne „bare“, a garantni rok za ovu ulicu ističe za godinu dana i četiri meseca. To građevinsko preduzeće je, inače, dobilo sve poslove na rekonstrukciji svih gradskih ulica, kao i poslove na rekonstrukciji Medicinske škole i škole u Brđanima.

4 komentara na “Ko nam gradi puteve i ulice?

 1. Bitno je ko rukovodi Gradskom direkcijom, i uz čiju pomoć to radi. A to je magistar Počuta i doktor Mengele, čute i završavaju svoja posla a narod glasa i samo za to služi. Čujem da je i Povlenski vidikovac i maglenik nezadovoljan magistrom Počutom to znači neće dugo.

  8

  1
 2. preduzece kompresor bolje reci samostalna zanarska radnja nema nikakvo znanje ni strucne osobe za izvodjenje ovakvih poslova oni mogu da soderiraju neke seljcke puteve nemaju ni prijavljenih radnika sve se radi odoka ii,,,,, dodjes mi dodjem ti

  12

  0
 3. Najbolje preduzece koje su unistili,bilo je Valjevo Put,ostalo je smejurija! Ne mogu dobre dve rupe da okrpe!

  7

  0
 4. Zakon o obligacionim odnosima
  Ugovor o građenju
  Odgovornost izvođača i projektanta za solidnost građevine

  Član 644

  (1) Izvođač odgovara za nedostatke u izradi građevine koji se tiču njene solidnosti, ukoliko bi se ti nedostaci pokazali za vreme od deset godina od predaje i prijema radova.

  (2) Izvođač odgovara i za nedostatke zemljišta na kome je podignuta građevina, koji bi se pokazali za vreme od deset godina od predaje i prijema radova, osim ako je specijalizovana organizacija dala stručno mišljenje da je zemljište podobno za građenje, a u toku građenja se nisu pojavile okolnosti koje dovode u sumnju osnovanost stručnog mišljenja.

  (3) Isto važi i za projektanta ako nedostatak građevine potiče od nekog nedostatka u planu.

  (4) Oni su odgovorni prema odredbama prethodnih stavova ne samo naručiocu, nego i svakom drugom sticaocu građevine.

  (5) Ova njihova odgovornost ne može se ugovorom ni isključiti ni ograničiti.

  5

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *