nedelja, 3. marta 2024.

Kriterijumi za pomoć države nakon poplava

Objavljeno: 23. jula 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Svi koji su ostali bez kuća u majskih poplava dobiće nove domove, dok će onima koji su zbog poplava imali štetu, država isplatiti određenu svotu novca. Građani koji su imali štetu na ekonomskim objektima, ne mogu da računaju na pomoć države. Nadležni kažu da bi izgradnja kuća mogla da počne za sedam dana. U valjevskom kraju nakon nezapamćenih majskih poplava na izgradnju čeka 66 kuća, dok je šteta prijavljena na skoro 420 stambenih objekata. Kome će biti izgrađena nova kuća i ko ima pravo na pomoć iz državne kase u obnovi svojih domova, to će biti odlučeno u narednih nekoliko dana, nakon što je država, tek dva meseca nakon poplava utvrdila na koji način i pod kojim uslovima će pomoći građanima čije su kuće oštećene u poplavama.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da je država odredila kriterijume na osnovu kojih će kuće biti građane onima koji su zbog poplava ili klizišta ostali bez krova nad glavom, dok će oni koji su imali štetu dobiti novčanu pomoć za sanaciju svojih kuća. Kovač navodi da ne znači da će pomoć od države dobiti svi koji su prijavili štetu, napominjući da će odluka o tome kome će se kuće graditi i ko će dobiti novac za sanaciju šteta biti doneta kroz upravne postupke.

Ogroman problem predstavlja uništena infrastruktura, gde je evidentirana najveća šteta tokom majskih poplava. Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da su “konci” u rukama države i da popravku puteva i mostova ne mogu da započnu dok ne dobiju instrukcije od države.

Značajna šteta tokom poplava 14. i 15. maja je bila u poljoprivredu, a štetu je prijavilo više od 50 privrednih subjekata iz valjevskog kraja. Član Gradskog veća Nikola Radojičić kaže da i oni mogu da računaju na pomoć države.

Šteta od majskih poplava u valjevskom kraju procenjena je na oko 10 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *