utorak, 23. aprila 2024.

Kuća Kolubarske bitke biće slavna kao panorama Borodinske bitke

Objavljeno: 11. decembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – U delu Kulturnog centra Mionica počinje da se gradi Kuća Kolubarske bitke, po uzoru na panoramu čuvene Borodinske bitke. “Posle 105 godina, srpska vojska i vojvoda Živojin Mišić dobiće priznanje kakvo zaslužuju za junački podvig u Kolubarskoj bici. Mionica je pravo mesto za ovakav projekat, jer je vojvoda Mišić, upravo u Mionici na Ribničkom mostu, preuzeo komandu nad Prvom armijom. Osim toga, slavni vojvoda je rođen u mioničkom selu Struganik”, rekao je slikar Slobodan Jevtić Pulika, autor projekta.

Umetnik Franc Rubo je još 1912. godine, na stogodišnjicu velike pobede Kutuzova nad Napoleonovom armadom, napravio kružnu panorama Borodinske bitke, a sada će slično delo, u čast najveće pobede u Prvom svetskom ratu, dobiti i Srbija. Reč je o multifunkcionalnoj i multimedijalnoj postavci na više od 400 kvadrata, projektu čiji je autor poznati umetnik Slobodan Jevtić Pula koji živi i radi u Parizu, i koji je ujedno i slika i muzej.

“Kuću Kolubarske bitke pravimo u atrijumu sadašnjeg Kulturnog centra, par stotina metara od mosta u našoj varoši, na kojem je vojvoda Mišić zaustavio povlačenje srpske vojske i preokrenuo tok bitke. Reč je o polukružnom zidu širine 33 i visine 8 metara, koji će kao mural oslikati Pulika. Međutim, ono što će ovu postavku činiti jedinstvenom u Srbiji jesu dodatni sadržaji scene, gde će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljska gnezda, topovi, periskopi za posmatranje položaja Austrougarske vojske”, priča za “Blic” predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

Po njegovim rečima, zahvaljujući svetlosnim, hologramskim i zvučnim efektima, posetioci bi po ulasku u Kuću Kolubarske bitke, onodnosno u rov, imali pravi audi-vizuelni doživlja same bike, s mirisom baruta, plotunima, pucnjevima, zvektom oružja i vojničkim uzvicima. Dok će prizemlje atrijuma Kulturnog centra biti rezervisano za ambijent bitke, kako dodaje Janković, na spratu Kuće Kolubarske bitke postavka će biti posvećena pobedi – ordenju, zastavama i svemu onome što je zaostavština slavnog Mioničanina, komandatna srpske vojske vojvode Mišića.

“Ovo je projekat koji prevaizilazi lokalni znača jer država Srbija, koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena, ima obavezu da junačko delo njenih vojnika sačuva od zaborava i učini ga dostupnim svim građanima Srbije, regiona, Evrope i sveta”,  zaključuje Boban Janković, dodajući da je plan da Kuća Kolubarske bitke bude završena do narednog jula, kada Mionica “Mišićevim danima” obeležava dan vojvodinog rođenja i Dan Opštine.

Zanimljivo, da bi se izgradila Kuća Kolubarske bitke, iz tog dela Kulturnog centra biće iseljeni odbori dve političke stranke, ali će njima lokalna vlast nove kancelarije obezbediti u prostoru nekadašnje filijale RFZO.

Izvor: Patak online/Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *