utorak, 21. maja 2024.

Kuće i puteve ugrožava 80 klizišta

Objavljeno: 4. decembra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od 1.000 klizišta registrovanih u valjevskom kraju oko 80 klizišta ugrožavaju domaćinstva i puteve. U gradskoj kasi nema dovoljno novca za sanaciju svih kritičnih klizišta. Za narednu godinu za tu poziciju u budžetu će biti predviđeno oko 50 miliona dinara, a gradska vlast se nada da će država u ovoj godini vrati lokalnoj saomopravi preostalih 73 miliona dinara, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. On objašnjava da se radi o novcu koji je potrošen tokom prošlogodišnjih majskih poplava, a koji je država obećala da će nadoknaditi svim opštinama i gradovima koji su pogođeni poplavama. “Očekujemo da će taj novac vrlo brzo leći na naš račun, a u narednoj godini počećemo sa sanacijom 10 najkritičniji klizišta u valjevskom kraju”, kaže Kovač.

Sanacija klizišta, čak i onih manjih, je veoma skupa, što je veliki problem za gradsku vlast. Zbog toga Kovač kaže da očekuju pomoć države, ali i donatora.

Država do sada nije sanirala nijedno klizište u valjevskom kraju koje ugrožava puteve. Tako turistički centar Divčibare ovu sezonu dočekuje sa dva velika klizišta koja su se pojavila na prilaznom putu iz pravca Mionice. Jedno je u selo Osečenica, a drugo u blizini “osmice”, gde je klizište odnelo pola puta. Obećanje države da će posle majskih poplava prioritet imati sanacija klizišta ka turističkim centrima nije ispunjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *