utorak, 23. jula 2024.

Manje dobrovoljnih davalaca krvi nakon primene novog Zakona

Objavljeno: 10. jula 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu, koje je bilo među prvim mestima u zapadnoj Srbiji po zalihama krvi, je u poslednja dva meseca manje dobrovoljnih davalaca krvi nego ranije. Broj se smanjio nakon što je počela primena novog Zakona Zakona o transfuziologiji, po kome dobrovoljni davaoci krvi ne mogu sami da odlaze u u bolničku Službu transfuzije i daju krv, već to čine jednom nedeljno u prostorijama Crvenog krsta ili na terenu, na posebno organizovanim akcijama, za koje je sada nadležan republički Institut za transfuziju krvi.

Praksa pokazuje da se stare navike sporo menjaju, tako je od početka primene novog Zakona prikupljeno znatno manje krvi, nego što je to bio slučaj ranije, kada su dobrovoljni davaoci mogli da daju krv u valjevskoj bolnici.

Miroslav Đukić

”U prvih dva meseca primene nove organizacije rada došlo je do pada broja prikupljenih jedinica u odnosu na prethodni period. U maju je prikupljano prosečno po 30 jedinica nedeljno, što je značajno manje u odnosu na potrebe valjevske bolnice od 60 jedinica nedeljno. U junu je bilo oko 70 jedinica krvi  nedeljno, zahvaljujući akcijama u Brankovini i u „Krušiku”, u kojima smo prikupili 150 jedinica krvi. To dovoljno govori o sporom menjanju dugogodišnjih navika dobrovoljnih davalaca krvi, koji moraju da se unapred prilagođavaju nedeljnim terminima. Davaoci su naviknuti na dosadašnji način davanja krvi u Službi transfuzije, poznaju doktore, tehničare i oni poznaju njih i teško menjaju višegodišnje navike”, kaže sekretar valjevskog Crvenog krsta Miroslav Đukić.

Jedna od ranijih akcija

Novi Zakon je predvideo da glavni centar za prikupljanje i distribuciju krvi bude Institut za transfuziju krvi u Beogradu, koji sada dva puta nedeljno snabdeva valjevsku bolnicu sa neophodnim rezervama krvi. Potrebe valjevske bolnice na godišnjem nivou su 3.600 jedinica krvi, što znači da je potrebno da se svake sedmice obezbedi 70 boca krvi za nesmetano funkcionisanje ove zdravstvene ustanove.

” To znači da smo u maju trebovali više krvi, nego što smo dali. To bi u početku, u toku ovog prelaznog perioda moglo da se toleriše, ali kasnije neće moći. Zato ćemo nedostatak krvi koju dobijamo utorkom nadoknađivati akcijama na terenu, koje takođe organizuje Institut za transfuziju Srbije”, kaže Đukić.

U prostorijama Crvenog krsta u Valjevu republički Institut za transfuziju krvi svakog utorka od 10 do 16 časova organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Patak online

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *