četvrtak, 13. juna 2024.

Mionički ugostitelji na studijskom putovanju u Sloveniji

Objavljeno: 26. aprila 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Grupa turističkih radnika, pružlaca ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti, i predstavnici hotela “Vrujci“ i opštine Mionica su boravili na studijskom putovanju u slovenačkoj banji Moravske Toplice. Studijsko putovanje je uz podršku opštine Mionica organizovao Centar za obrazovanje i razvoj i Turistička organizacija Mionica sa ciljem unapređenja kvaliteta turističke ponude i usluga na teritoriji mioničke opštine.

Centralna tačka ovog putovanja je bila je banja Moravske Toplice locirana i regionu Prekomurje na severoistoku Slovenije, koja je poznata po jedinstvenoj crnoj termomineralnoj vodi pogodnoj za lečenje reumatskih i kožnih obolenja. Program putovanja uključio je posetu tamošnje Turističke organizacije, obilazak čitave banje i kompleksa „Terme 3000“ koji se prostire na pet hektara i raspolaže sa tri hotela. Ovaj hotelski kompleks, koji je u potpunosti adaptiran za osobe sa invaliditetom, prvi je hotel u Sloveniji koji je namenjen osobama sa oštećenim sluhom.

Prema rečina v.d. direktorke Centra za obrazovanje i razvoj Mionica Ive Nikolić u narednom periodu planirano je još nekoliko ovakvih putovanja u zemlji i inostranstvu, kao i seminari i radionice za ugostitelje sa teritorije mionične opštine u cilju edukacije ugostitelja i unapređenja celokupne turističke ponude.

“U toku posete Moravskim Toplicama imali smo priliku da vidimo kako su raspoloživi resursi pravilnim planiranjem i upravljanjem usmereni u pravom smeru i iskorišćeni na adekvatan način pretočeni u kvalitetnu turističku ponudu koja privlači pažnju različitih kategorija turista već decenijama unazad. Očekujem da ćemo iskustvo stečeno tokom posete ovom uspešnom turističkom mestu koje je po svojim karakteristikama i resursima slično Banji Vrujci, iskoristiti za razvoj i unapređenje naše ugostiteljske ponude”, rekla je Iva Nikolić.

Tokom boravka u Moravskim Toplicama ugostitelji su imali priliku da obiđu imanje „Passero“ u selu Tešanovci koje u svom posedu ima vinariju sa tradicijom dugom 90 godina i proizvodnju visokokvalitetne čokolade i pralina, kao i vinariju „Jani Erniša“ u selu Suhi Vrh sa restoranom u kom se služi domaće vino i orginalna tradicionalna jela. Poslednjeg dana studijskog putovanja organizovana je poseta apartmanskom naselju „Panonska vas“ u selu Tešanovci koje se sastoji iz deset koliba izgrađenih na autentičan način od ekoloških materijala kao što su zidovi od gline, krov od slame i ručno rađeni nameštaj od drveta.

Menadžer hotel „Vrujci“ Predrag Delić kaže da ovakva putovanja mogu biti od velike pomoći svima koji žele da Banja Vrujci bude na mestu koje joj i pripada.

“ Zahvaljujući Opštini imali smo priliku da obiđemo privatne smeštajne kapacitete u banji Moravske Toplice i dva najveća hotelska kompleksa u ovo mestu. Upoznali smo se sa prirodnim bogatstvima kojima banja raspolaže kao i sa načinom saradnje među ugostiteljima, što bi bila i najvažnija stvar koju treba da primenimo u Banji Vrujci”,  rekao je Delić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *