subota, 20. aprila 2024.

“Mišićevi dani” od 16. do 20. jula

Objavljeno: 13. jula 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Jubilarni, 25. „Mišićevi dani“ održaće se od 16. do 20. jula u Mionici. Na manifestaciji koja se održava pod pokroviteljstvom opštine Mionica, biće dodeljene Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine.

Ove godine se obeležava i 100 godina od smrti Živojina Mišića, koji je rođen u mioničkom selu Struganik.

“Mišićevi dani su manifestacija na kojoj se neguju istorijske vrednosti i tradicija srpskog naroda. Veličanstveno junaštvo Mišića i srpskih vojnika nas obavezuju da budemo dostojni čuvari herojskog nasleđa!  U saradnji sa Vladom, ministarstvima i Kancelarijom za javna ulaganja planiramo da realizujemo veliki broj projekata u oblasti školstva, zdravstva, putne i komunalne infarastukture. Unapredićemo našu turističku ponudu, a gradnjom Kuće Kolubarske bitke, postaćemo jedna od najvažnijih kulturno-istorijskih destinacija u Srbiji”, kaže Boban Janković predsednik opštine Mionica.

Program u petak započeće polaganjem venaca na spomenik slavnom vojvodi na Mišićevom trgu u 17 časova, nakon čega će poštovaoci vojvode Mišića posetiti njegovu rodnu kuću u Struganiku. Od 20 časova u Kulturnom centru Mionica počinje ceremonija svečanog otvaranja kada će biti uručene plakete i priznanja.

Program prve večeri zatvoriće koncert Danice Krstić koji počinje u 21 čas na Trgu vojvode Živojina Mišića. U okviru kulturno-zabavnog programa nastupiće kulturno-umetnička društva, organizovaće se izložbe dečijih radova i sportski susreti. Povodom jubileja organizovani su koncerti Saše Matića 19. jula i Milice Pavlović 20. jula. Koncerti počinju u 21 sati na Trgu Živojina Mišića.

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u selu Struganik, opština Mionica, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *