nedelja, 16. juna 2024.

Nadležni tvrde da su u parku Pećina posečena bolesna stabla

Objavljeno: 14. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Posečena stabla, foto: VPO
Posečena stabla, foto: VPO

VALJEVO- U parku Pećina nedavno je uklonjen čitav drvored uz magistralni put za Loznicu, što je izazvalo revolt mnogobrojnih građana. Iz preduzeća „Agrorazvoj-valjevske doline“ saopštavaju da su stabla bila zaražena, te da su zbog toga posečena i navode da je narednih dana planirana sadnja piramidalnog lužnjaka na mestu gde su ukonjena bolesna stabla.

Kako navode, sve je urađeno na osnovu Sanacionog plana oštećenih šuma i Elaborata o vizuelnoj proceni zdravstvenog stanja stabala.

„Hitna mera koja je naglašena u Elaboratu jeste uklanjanje celokupnog drvoreda gledičije čiji korenov sistem je zaražen. Primetne su u pridanku stabla karpofore parazitne gljive Laetiporus sulphureus, uzročnika mrke prizmatične truleži i truležnice korenovog sistema sa vidljivim insekatskim oštećenjima. Na osnovu doznake stabala gledičije koju je uradio dip.inž.šumarstva Đorđe Čolić i obaveštenja nadležne šumarske inspekcije, ista je izvršila nadzor u park šumi Pećina 31.oktobra, konstatovano je loše zdravstveno stanje stabala gledičije, kao i neophodno preduzimanje mera koje su navedene u sanacionom planu“, navodi se u saopštenju za javnost preduzeća „Agrorazvoj-valjevske doline“.

Iz tog preduzeća navode da su pojedina posečena stabla, koja su spolja izgledala zdrava, zapravo imala oboljenja korenovog sistema.

„Želimo još jednom da napomenemo da pojedinačna stabla prema spoljašnjem izgledu su zdrava, ali na žalost nisu. Izveštaj o zdravstvenom stanju jasno govori koliko je korenov sistem drvoreda gledičije napadnut gljivama truležnicama i da je to razlog zašto stable padaju“, kaže se u saopštenju za javnost.

Upozorenje dobili u februaru, a stabla su posekli u novembru

Iz tog preduzeća posebno napominju da su 28. februara ove godine dobili obaveštenje od JP “Putevi Srbije“ u kome je navedeno da postoji opasnost po bezbednost učesnika u saobraćaju, zbog  stabla koja su se nadvila uz državne puteve u parkovima Pećina i Vidrak.

„I pored dva incidenta (pada drveta na vozilo u pokret) samo pukom slučajnošću nema ljudskih žrtava. Zar nam ovo nije dovoljna opomena!? Ko će biti odgovoran? Da li će se onaj deo javnosti koji je protiv radova na uklanjanju bolesnih stabala u park šumi Pećina tada javiti i preuzeti odgovornost“, pitaju u ovom javnom preduzeću.

Na naše pitanje zbog čega je seča stabala koja ugrožavaju vozače urađena tek posle skoro 10 meseci, direktor tog preduzeća Dragutin Kuzmanović je rekao da je to urađeno tek sada, prvenstvo, zbog toga što je postojao pritisak određenog dela javnosti, koji se protivio seči stabala.

„Bilo je tu više razloga zbog čega je taj posao urađen tek sada. Imali smo otpor određenog dela javnosti, koji se tome protivio, a pojedini su dolazili i na lice mesta. Pored toga skoro dva meseca smo čekali da se reši problem sa kablovima Elektrodistribuje, koji se nalaze u parku Pećina, kako bi mogli da krenemo sa sečom stabala. Možda smo mi pogrešili, možda je trebalo da reagujemo čim smo dobili dopis ’Puteva Srbije’, ali naša procena je bila da zbog pritiska javnosti taj posao obavimo u kasnu jesen, jer se moglo očekivati da bolesna stabla krenu da padaju kada krenu vetrovi, sneg i loše vreme“, rekao je Kuzmanović.

Posečena stabla, foto: VPO

Ove godine posađeno je 140 sadnica

Inače, Sanacioni plan oštećenih šuma usled fitopatoloških oboljenja i entomoloških oštećenja za period od 2021. do 2026. godine predviđa da u parku Pećina, koji je površine oko 20,8 hektara sa preko 10.000 stabala, bude posečeno 475 bolesnih stabala što čini nešto više od 4 odsto.

„Iz navedenog se jasno vidi da tvrdnje o uništavanju parka jesu zlonamerne i imaju za cilj da uznemire građane Valjeva. Samim uklanjanjem bolesnih stabala mi brinemo o preostalim zdravim stablima kako se ne bi zarazne bolesti i štetni insekti širili. U toku ove godine uspeli smo sa zasadimo 140 sadnica autohtonih lišćara, a prošle godine smo zasadili 250 sadnica lišćara od kojih se primilo oko 200 sadnica. Usled nepovoljnih vremenskih prilika preostali deo sadnica je pretrpeo štetu i samim tim te sadnice se nisu primile. U narednim danima planirana je sadnja piramidalnog lužnjaka na mesto gde smo izvršili uklanjanje bolesnih stabala gledičije“, navode u preduzeću „Agrorazvoj-valjevske doline“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *