subota, 20. jula 2024.

Najavljen štrajk u „Gorenju“

Objavljeno: 13. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  U fabrici rashladnih uređaja „Gorenje“ u Valjevu za ponedeljak je najavljen štrajk. Ovu odluku donela su dva fabrička sindikata, ASNS i Samostalni sindikat metalaca Srbije – Sindikat „Gorenje“ Valjevo. Kako je najavljeno, štrajk će biti održan 16. septembra od 12 do 16 časova, a okupljanje radnika biće ispred proizvodnih hala.

Na ovaj korak su se odlučili jer zaposleni, između ostalog, traže povećanje plata za 15 odsto, isplatu drugog dela regresa, isplatu putnih troškova za sve zaposlene koji nisu imali obračunate putne troškove za period od jula 2016. do kraja decembra 2018. godine sa zateznom kamatom, kao i isplatu naknade od po 5.000 dinara za uslove rada.

Sindikalci su naveli da štrajk organizuju zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, nepoštovanja prava zaposlenih, ignorisanja zahteva sindikata i nekolegijalnog odnosa predstavnika poslodavca koji nisu u skladu sa običajima mirnog pregovaranja i primene socijalnog dijaloga.

U aprilu ove godine radnici „Gorenja“ su odustali od najavljene jednočasovne obustave rade, posle sastanka koji je održan sa rukovodstvom fabrike. Ova fabrika je od prošle godine u vlasništvu kineske „Hisense Grupe“, koja je kupila sve fabrike slovenačkog „Gorenja“. Od aprila ove godine na čelu fabriku u Valjevu je mašinski inženjer iz Beograda Dejan Milutinović.

Jedan komentar na “Najavljen štrajk u „Gorenju“

  1. Ko je kod kineza zaradio e to su oni investitori sto se politicari hvale na sva usta ne placaju nikome nista raj za lopve i nase i strane

    8

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *