sreda, 17. aprila 2024.

Neizvesna ‘sudbina’ Apotekarske ustanove

Objavljeno: 29. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Apotekarska ustanova „Valjevo“, koju masovno napuštaju zaposleni i čiji rafovi sa lekovima su poluprazni, ima dug između 60 i 70 miliona dinara. Tu informaciju je potvrdio gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović na stranačkoj konferenciji za novinare SNS. Najveći dogovi su prema veledrogerijama „Feniksu“ i „Vegi“, a gradonačelnik tvrdi da Apotekarska ustanova „Valjevo“ neće otići u likvidaciju.

„Apotekarska ustanova ne ide u likvidaciju niti prodaju ni koncesiju. Slobodni kapaciteti koji budu verifikovani od strane nadležnih oragana će biti stavljeni na raspolaganje budućem zakupcu. Apotekarska ustanova je u tom slučaju zakupodavac i neće prestati da postoji. O uslovima konkursa za izdavanje slobodnih kapaciteta odlučivaće Komisija, Gradskog veća i nadležni u Valjevu u dogovoru sa Ustanovom. Pored toga trebalo bi da bude definisan način otplate duga koji moramo veriikovati, jer RFZO kasni po dva meseca sa uplatama“, rekao je Gvozdenović.

Prvi čovek grada kaže da Apotekarska ustanova najviše duguje nemačkoj veledrogeriji „Feniks“, navodeći da je u više navrata razgovarao sa predstavnicima te kompanije i da im je stavljeno do znanja da je lokalna samuorava spremna da reši postojeće probleme.

Nezvanične informacije govore da je u Apotekarskoj ustanovi od 80 zaposlenih, ostalo tek nešto više od 20 ljudi, međutim, ove informacije nisu zvanično potvrđene.

Kako stoji na zvaničnom sajtu Apotekarske ustanove, duga tradicija apotekarstva u Valjevu datira od otvaranja prve apoteke u Valjevu koju je osnovao je mr ph. Klaudije Prikelmajer 5. septembra 1870. godine. Tokom narednih decenija otvoreno je još nekoliko apoteka koje se šezdesetih godina ujedinjuju pod nazivom Apotekarski centar Valjevo. Osamdesetih godina posluju u okviru Zdravstvenog centra Valjevo, a 20. jula 1993. godine apoteke u opštinama Valjevo, Osečina, Mionica, Ljig, Lajkovac i Ub se organizuju kao Apotekarska ustanova Valjevo.

Novembra 2007. godine Opština Valjevo preuzima nadležnost od Republike Srbije, a apoteka dobija naziv Zdravstvena ustanova Apoteka ”Valjevo”. Ova ustanova obavlja farmaceutsku delatnost u devet apoteka i devet jedinica za izdavanje gotovih lekova stanovništvu Kolubarskog okruga, stoji na zvaničnom sajtu ove apotekarske ustanove.

Foto: Grad Valjevo

 

 

5 komentara na “Neizvesna ‘sudbina’ Apotekarske ustanove

 1. Apotekarska ustanova Valjevo , treba domaćina i vlasnika . Sve ostale opcije su odlaganje pomenutog .
  Za njih je spas i sreća, što imaju Vegu u Valjevu , kao domaćinsku kuću i lokalpatriotu.

  0

  13
  1. Jes Burek ti je stručnjak! Za šta? Kada su davali ime Vega, odlučio je vračar kao to sazveždje ima budućnost. Toliko o njihovoj domaćinskoj kući.

   12

   0
  2. Dobri oni, mislim vlasnici.
   Jašta more.
   I ja bih mogao tako domaćinski sada da pravim imperiju, ali nisam bio direktor filijale Fonda zdravstva u Valjevu ’93 i ’94.

   12

   0
 2. Apotekar, nije Burek vračao to je Stankove žene otac vračao astrologina i to, Burek izigravao direktora samo.

  13

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *