utorak, 21. maja 2024.

Nema rešenja za loše izvođače radova

Objavljeno: 6. juna 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- „ U protekle četiri godine nisam uspeo da kaznim nijednog svog radnika, a kamoli nekog izvođača radova, jer su zakoni nakaradni“. Ovo je ukratko izjavio dosadašnji direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kada smo ga pitali zbog čega niko od izvođača radova nije kažnjen zbog loše izvedenih radova. U poslednje vreme najviše poslova na izgradnji infarstrukture u valjevskom kraju dobilo je preduzeće „Kompresor ing“. Svedoci smo da su mnoge ulice u koje su oni ušli loše urađene, poput Karađorđeve i Sinđelićeve ulice, gde se bare pojavljuju i nakon manjih padavina, kao i Ulice Vojvode Mišića, gde su uočeni brojni propusti. Iako je to preduzeće na delu pokazalo da nema kapacitete za izvođenje kvalitetnih radova, što je indirektno potvrđeno u Gradskoj direkciji, koja je investitor svih tih poslova, to ih nije sprečilo da dobiju nove poslove i da otvore nova gradilišta, a da ranije ugovorene radove nisu završili, niti uradili kako treba.

Tom preduzeću je poverena rekonstrukcija trećeg dela Karađorđeve ulice, a mnogi građani, koji žive u tom delu Valjeva, svedoci su da se radi veoma sporo i da na gradilištu nema dovoljan broj radnika, što dovodi u sumnji i kvalitet radova, ali postoji i bojazan da oni neće u biti u roku završeni.

„ Tačno je da smo u protekle četiri godune  imali ogromne probleme sa izvođačima, ali Direkcija je nemoćna, jer su tenderi i javne nabavke takve da je kvalitet u osmom planu. Kvalitet kao kriterijum uopšte ne postoji u javnim nabavkama. Tenderi, koje je raspisivala Gradska direkcija, imali su samo jedan kriterijum, a to je najniža cena. Posao dobijaju firme, koje su konkurisale sa najpovoljnijom ponudom, a pri tom nemaju nikakve uslove za bilo kakav posao, otvaraju gradilišta i razvlače se po njima sa dva do tri radnika, a mi smo nemoćni da uradimo bilo šta“, kaže doskorašnji direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić, koji nije više na čelu Direkcije nakon prihvatanja odborničkog mandata u novom sazivu gradskog parlamenta.

Na naše pitanje zbog čega je nadzorni organ prihvatao radove koji nisu kvalitetni, Jeremić kaže da drugo rešenje nisu imali. „Ako vratimo ono što je loše urađeno, rokovi će se produžiti, sudićemo se sa izvođačem radova, za to vreme objekat će da propadne jer će spor trajati nekoliko godina, u posao ne možemo da uvedemo drugog izvođača dok traje spor. Država mora da na drugi način i preciznije uredi ovu oblast“, objašnjava Jeremić.

Prema podacima Agencije za privredne registre preduzeće „Kompresor ing“, koje je u poslednje vreme dobilo najviše poslova i na čiji rad je bilo najviše zamerki, je osnovano 2008. godine, spada u red malih preduzeća i nije poznato koliko radnika zapošljava. Pored rekonstrukcije gotovo svih gradskih ulica, „Komresor ing“ je dobio poslove rekonstrukcije Medicinke škole, škole u Brđanima, kao i škole u Rajkoviću.

 

6 komentara na “Nema rešenja za loše izvođače radova

 1. kompresor je jedna obicna SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA KOJI RADE POMOCU STAPA I KANAPA A POSAO DOBIJAJU PROCENAT SE DA NEKOME A TO SE POSLE NADOKNADI PREKO NAKNADNIH RADOVA I STO BI NJIH POCUTA KAZNJAVAO SMESNO

  11

  0
 2. Sta bre nema nadzora pa Milan Trifunovic glavni nadzorni organ i radi po Pocutinom zakonu a posle zajedno dele lovu pa da ima zakona obadvojica u zatvor a izvodjaci za vamo gospodo .

  11

  1
  1. Ahahahahahah radio i kod krla naseg ,bice bilo malo prase od 20 kg pa preso u opstinu .Jooooooj Srbijo kad ce ti kraj kad ovakvi imaju mesta na gradskim funkcijama .Ustani TITO sve ti oprosteno i aktiviraj GOLI OTOK PONOVO ali samo za ovakve gradske momke koi rade za 20 kg pecenja

   4

   0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *