sreda, 24. jula 2024.

Novi slučaj besnila u valjevskom kraju

Objavljeno: 3. marta 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Novi slučaj besnila zabeležen je u valjevskom kraju za nepunih mesec dana. Direktor Veterinarskog centra Valjevo dr Budumir Višić je potvrdio da je zabeležen drugi slučaj besnila kod lisice, koja je ustreljena na imanju Živote Ćesarević iz sela valjevskog sela Vragočanica. Lisica kod koje je utvrđena zarazna bolest besnilo nije bila u kontaktu sa ljudima, niti sa drugim životinjama. Veterinari upozoravaju na mogućnost sve većeg širenja besnila na ovom području i savetuju žitelje sela da budu oprezni i prijave svako sumnjivo ponašanje životinja.

„Postoji mogućnost širenja besnila, a očekuju se i rezultati analize leša još jedne lisice koja je ustreljena na području Pecke u Opštini Osečina. Inače u poslednjih 15 meseci ovo je treći potvrđeni slučaj besnila na teritoriji Valjeva. To znači da program oralne vakcinacije koji se primenjuje dva puta godišnje na ovom području nije dao rezultate. Iz tog razloga uputio sam i apel resornom ministarstvu da se broj mamaka sa 18 do 20 po jednom kvadratnom kilometru, koliko je trenutno predviđeo za valjevsko područje poveća“,  kaže dr Višić.

Prvi slučaj besnila ove godine u valjevskom kraju je registrovan početkom februara u selu Bobova, koje je od Vragočanice udaljeno samo nekoliko kilometara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *