sreda, 17. aprila 2024.

Obeležavanje Dana Valjeva bez svečane akademije

Objavljeno: 17. marta 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Ni ove godine Dan Valjeva neće biti obeležen onako kako dolikuje. Svečane akademije neće biti, a razlog za to je što vladajuća koalicija nije dozvolila da dr Boško Đukanović bude proglašen počasnim građaninom Valjeva, a sporenja je bilo i oko predloženih kandidata za godišnje nagrade, koje se tradicionalno dodeljuju povodom 20. marta. Na Dan Valjeva gradsko rukovodstvo će položiti vence na spomenik Proti Mateji Nenadoviću, dok će u ponedeljak, 21. marta, u skupštinskoj sali biti dodeljene nagrade đacima generacije.

„Svečane akademije neće biti, jer se Skupština nije sastala i donela odluku o nagradama, tako da nema svrhe da se održava svečana akademija. Preostali deo planiranog programa će se održati. Program obeležavanja Dana Valjeva je, praktično, počeo predstavljanjem romana ’Islednik’ Dragana Velikića, dobitnika NIN-ove nagrade. U petak u 18 časova u Galeriji Narodnog muzeja istorijski čas će održati Vladimir Krivošejev, koji će govoriti o značaju 20. marta. U isto vreme u Galeriji će biti postavljena izložba slika Foto kino kluba ’Valjevo’. U nedelju je previđen govor gradonačelnika Valjeva kod spomenika Proti Mateji Nenadoviću, dok će u ponedeljak u 11 časova nagrade dobiti učenici generacije 2014/2015. godine“, kaže Kovač.

Zamenik gradonačelnika Valjeva kaže da posle dve neuspešne sednice Skupštine grada nije bilo novih razgovora o održavanju sednice lokalnog parlamenta, na kojoj bi se, pre 20. marta, odlučivalo o dobitnicima godišnjih nagrada i priznanja počasnog građanina. „Oni koji su sprečili da se te nagrade ne dodele istrajali su u tome i nisu ni pokušali da zakažu sednicu. Oni neka i snosne odgovornost za to“, rekao je Kovač.

Ovo nije prvi put da se povodom Dana grada ne dodele godišnje nagrade, a „kamen spoticanja“ su i tada bila predloženi kandidati za godišnje nagrade, koji nisu bili po „meri“ pojedinih političara. Inače,Valjevo 20. mart kao Dan grada obeležava od 2004. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *