nedelja, 14. aprila 2024.

Objavljene dozvole za izvoz Krušikovih mina u Bangladeš

Objavljeno: 22. jula 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ministarstvo trgovine saopštilo je da su u avionu koji se srušio u Grčkoj bile vežbovne mine za krajnjeg korisnika Ministarstvo odbrane Bangladeša, te da su u potpunosti plaćene Krušiku i priložilo više dozvola u vezi sa izvozom u tu zemlju.

Ministarstvo trgovine naglašava da je dobilo saglasnosti izvoznika da se objave svi elementi izvoznog posla i navelo da se radi o kupoprodajnom ugovoru koji obuhvata obračun i plaćanje PDV.

„Roba je u potpunosti plaćena HK Krušik a.d. Valjevo, pre preuzimanja. Prevezena je o trošku izvoznika do aerodroma, a za dalje, do kupca i krajnjeg korisnika, obaveza je bila na brokeru iz Bosne i Hercegovine”, navodi ministarstvo, prenosi Tanjug.

U saopštenju se navodi i da su inspektori Ministarstva odbrane Bangladeša nakon završene proizvodnje izvršili „kvantitativni i kvalitativni” prijem robe i njeno ispitivanja na poligonu.

Time je još jednom u potpunosti otklonjena svaka dilema u pogledu vrste robe – vežbovne mine, kao i krajnjeg korisnika – MO Bangladeša. U prilogu ministarstvo je dostavilo kopije izvoznih dozvola, te navelo da su spremni da sve ugovore „uz izričitu saglasnost izvoznika stave na uvid zainteresovanim stranama”.

Kroz priložene dozvole za izvoz koje su sa oznakom „poverljivo” vidi se da je izvozik beogradski Valir, kupac firma „BA-METALEXPORT” iz Istočnog Novog Sarajeva, a krajnji korisnik Ministarstvo odbrane Narodne Republike Bangladeš. U dozvolama se navodi vrsta naoružanja, pojedinačne i zbirne vrednosti izražene u dolarima, broj komada, kao i agencijska provizija lokalnog agenta „Romaisa Enterprise”.

Priložene dozvole za izvoz izdate su u periodu januar – jun ove godine, potpisao ih je državni sekretar ministarstva Stevan Nikčević, a važe godinu dana, prenosi Tanjug.

Teretni avion koji je natovaren sa 11,5 tona naoružanja je poleteo iz Niša u subotu uveče i srušio se u blizini Kavale u Grčkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *