nedelja, 26. maja 2024.

Očekuje se dobar rod šljive

Objavljeno: 16. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U voćnjacima u Kolubarskom okrugu šljiva se nalazi u fazi intenzivnog porasta plodova, a ovogodišnji rodni potencijal prema trenutnom stanju na terenu obećava dobru rodnu godinu.

Šteta, usled niskih prolećnih temperatura, bilo je u zasadima koji se nalaze pored reka, a prema oceni stručnjaka za voćarstvo rodni potencijal u odnosu na prošlu godinu dosta je bolji, naročito u u zasadima u kojima su proizvođači ispoštovali sve agrotehničke i pomotehničke mere.

“Nažalost imalo smo jedan kritičan period, kada je u noći 19. aprila izmerena temperatura od minus šest stepeni, što je dovelo do šteta u voćnjacima koji gravitiraju oko reka Kolubare i Jadra i koja su u dužem periodu bila izložena niskim temperaturama. U nekim zasadima šteta je i do 90 procenata, jer je zbog niskih temperatura došlo do opadanja tek oformljenih mladih plodova. Međutim, u većini krajeva gde nije bilo šteta zbog niskih temperatura, za sada je stanje u zasadaima dosta dobro kao i rodni potencijal“,  ocenjuje Đorđe Sovilj, savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe “Valjevo“.

Prošle godine u zasadima šljive, koja u Kolubarskom okrugu rađa na oko 12.000 hektara, ostvaren je ispod prosečan rod, ali dobar kvalitet ploda. Za kilogram svežeg ploda otkupljivači su plaćali 35 do 40 dinara, šljiva za rakiju dostizala je 70 – 80 dinara , dok je požegača išla i do 100 dinara kilogram.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *