četvrtak, 18. jula 2024.

Od oktobra do početka aprila vazduh u Valjevu bio zagađen 122 dana

Objavljeno: 19. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- U grejnoj sezoni koja je na izmaku, u periodu od oktobra prošle godine do početka aprila ove godine, ukupno je zabeleženo 122 dana kada je dnevna koncentracija suspednovanih čestica PM10 u vazduhu prelazila graničnu vrednost od 50 mikrograma po metru kubnom, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Meseci sa najvećim brojem dana prekoračenja granične vrednosti su bili decembar 2022. i februar 2023. sa po 25 dana prekomerno zagađenog vazduha. Dani sa najagađenijim vazduhom su tradicionalno u decembru, oko svetog Nikole.

Na dan 22. decembra 2022. zabeležena je najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM10 čestica u ovoj grejnoj sezoni čitavih 200,15 mikrograma po metru kubnom. Istog dana je ostvaren i sezonski rekord koncentracija veoma opasnih, još sitnijih PM2,5 čestica u vrednosti od 152,05 mikrograma po metru kubnom.

Najviša satna koncentracija zagađujućih materija u ovoj grejnoj sezoni zabeležena je u četvrtak, 29. decembra 2022. godine u 17 časova, kada su merni uređaji Agencije za zaštitu životne sredine registrovali enormnih 386,46 mikrograma po metru kubnom za PM10 čestice i 261,35 mikrograma po metru kubnom suspendovanih PM2,5 čestica.

Zagadjenje, foto: Patak online

Vazduh treće kategorije

Otkako je uspostavljeno merenje suspendovanih čestica prašine 2012. godine, vazduh u Valjevu pripada trećoj, najslabijoj kategoriji zbog velikog broja dana tokom godine sa prekoračenjem granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica, kao i zbog prekoračenja dozvoljene srednje godišnje koncentracije kako PM10 tako i suspendovanih PM2,5 čestica.

“Uprkos višegodišnjem zagađenju vazduha i postojanju vrlo visokog rizika za zdravlje ljudi koji su izloženi dejstvu zagađenog vazduha, posebno najmlađih i osoba sa hroničnim oboljenjima, Grad Valjevo još nije primenio planske i sistematične mere, niti odvojio značajnija finansijska sredstva za smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu zdravlja stanovništva”, navodi se u saopštenju za javnost organizacije “Lokalni odgovor”.

Kako navode, krajem novembra prošle godine Zaštitnik građana je naložio lokalnim vlastima u Valjevu da preduzmu mere propisane Zakonom o zaštiti vazduha kako bi se građanima osiguralo pravo na čist vazduh, da razviju i usvoje Plan kvaliteta vazduha. Do današnjeg dana nije objavljena informacija da li je rad na izradi ovog dokumenta okončan i kada će plan biti usvojen i primenjen.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *