subota, 20. aprila 2024.

Ponovo jednočasovni štrajk radnika „Krušika“

Objavljeno: 19. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nezadovoljni radnici fabrike „Krušik“, uz podršku četiri reprezentativna sindikata, održaće danas jednočasovni štrajk upozorenja, ispred upravne zgrade vojne fabrike.

Štrajk će biti održan od 10 do 11 časova, a zaposleni traže povećanje plata za 25 odsto u neto iznosu.

Štrajkački odbor je prošle sedmice pozvao rukovodstvo fabrike da odmah po dobijanju odluke o jednočasovnom štrajku započne pregovore sa Štrajkačkim odborom. Međutim, nakon najave štrajka, „Krušik“ se oglasio saopštenjem za javnost u kome je navedeno da su zahtevi sindikata nerealni.

„Poslednji zahtev novoformiranog Štrajkačkog odbora je linearno povećanje neto-zarade od 25 odsto što podrazumeva dodatna izdvajanja od 6,5 miliona EUR za zarade zaposlenih i potpuno ugrožavanje finansijske stabilnosti fabrike. Dakle, ovim predlogom Štrajkački odbor odbija da prihvati povećanje zarade u zavisnosti od konkretnog radnog doprinosa i grupe složenosti već insistira na fiksnom povećanju zarada koje nisu direktan rezultat realizovanih ugovora“, navedeno je između ostalog u saopštenju za javnost rukovodstva „Krušika“.

Radnici „Krušika“ su prvi jednočasovni štrajk upozorenja organizovali 29. marta.

Prema informacijama sindikata, oko 1.400 radnika „Krušika“ prima platu oko 50.000 dinara, dok je prosečna plata u vojnoj fabrici 64.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *