petak, 24. maja 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 127 dana

Objavljeno: 13. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 127 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je najviša srednja dnevna koncentracija zabeležena u petak, 9. decembra, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 111,13 µg/m3. Najviša srednja dnevna  koncentracija  suspendovanih  PM2,5 čestica  zabeležena  je istog dana u vrednosti 94,45 µg/m3.

U četvrtak, 8. decembra, je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 22 časova u vrednosti od 212,54 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a  takođe u četvrtaku u 22 sata vrednost od 208,83 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Zbog zagađenja vazduha protekle sedmice svako je mogao da oseti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogu da dožive ozbiljnije posledice po zdravlje.

Zavod objavljuje podatke o zagađenju u realnom vremenu

Navedeno je i to da je Zavod za javno zdravlje u Valjevu počeo da objavljuje informacije o zagađenju vazduha u realnom vremenu i dnevne izveštaje o monitoringu kvaliteta vazduha

„Na zvaničnoj prezentaciji Zavoda za javno zdravlje u Valjevu se od nedavno mogu preuzeti ažurni podaci o kvalitetu vazduha. Takođe, svakom posetiocu prezentacije koji poseti adresu https://www.zzjzvaljevo.org.rs/index.html su na jedan klik dostupni dnevni izveštaji o zagađenju vazduha iz uređaja iz sistema lokalnog monitoringa kvaliteta vazduha. Od novembra ove godine Zavod za javno zdravlje sprovodi monitoring kvaliteta vazduha u Valjevu po osnovu ugovora sa Gradskom upravom“, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

 Država usvojila, Valjevo još uvek nije

Kako je saopšteno, Vlada Srbije je 8. decembra usvojila Program zaštite kvaliteta vazduha u za period 2022-2030. sa akcionim planom, dok Valjevo još uvek nije usvojilo Plan kvaliteta vazduha za period do 2027. godine.

„Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije kao i Evropske agencije za  zaštitu životne sredine za 2019. godinu u Srbiji je preko 11.000 ljudi prerano okončalo život zbog uticaja zagađenog vazduha. Još nema zvaničnih informacija da li će Grad Valjevo do kraja ove godine usvojiti Plan kvaliteta vazduha 2022-2027 ili ne. Na taj način je izgubljena još jedna godina za sprovođenje mera koje bi znatno uticale za poboljšanje kvaliteta vazduha u Valjevu i prouzrokovano kašnjenje koje će se nastaviti i u narednoj godini, budući da je usvojena Odluka o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu“, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *