utorak, 28. maja 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 64 dana

Objavljeno: 4. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu i protekle sedmice je bio zagađen. Od početka godine tokom 64 dana zabeleženo je prekoračenje graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi u izveštaju, najviša srednja dnevna koncentracija zabeležena je prošlog četvrtka, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 69,93 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u četvrtak, 30. marta, u vrednosti 46,74 µg/m3.

Istog dana je zabeležena maksimalna satna koncentracija u vrednosti od 136,43 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u četvrtak vrednost od 112,85 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Demokratizacija energetske politike

Na fakultetu Singidunum udruženje „Lokalni odgovor“ je organizovalo prezentaciju dokument “Energetske politike grada Valjeva”. Dokument sadrži  preporuke kako da zajednica u Valjevu unapredi korišćenje i upravljanje energijom.

Valjevo je u mogućnosti da koristi lokalno dostupne izvore energije, kao što su geotermalni izvori, biomasa i solarna energija. Besplatan priključak na sistem daljinskog grejanja za građane doveo do većeg broja korisnika, boljeg poslovanja Toplane i čistijeg vazduha.

Građanima je potrebna podrška u vidu subvencija i dugoročnih kredita za prelazak na ekološki prihvatljivije vidove grejanja. Da bi se ovo desilo potrebna nam je demokratizacija u energetici, otvorenost za nova rešenja i više ljudi koji će u Valjevu baviti ovim pitanjima, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *