petak, 12. aprila 2024.

Od početka godine vazduh u Valjevu je bio zagađen 103 dana

Objavljeno: 21. decembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo iz vazduha, pogled na centar grada Valjeva
Valjevo iz vazduha, pogled na centar grada. Foto: Miloš Lazič

VALJEVO- Od početka godine u Valjevu je zabeleženo 103 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica. I protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio zagađen, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero alarm 2“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Izveštaj pokazuje da je vazduh u Valjevu protekle nedelje bio je zagađen. U ponedeljak i utorak najzagađeniji “izuzetno loš”. Od srede do subote Valjevci su udisali vazduh koji je “loš”, a u nedelju vazduh u Valjevu je bio “veoma loš”. Deset dana uoči isteka 2023. godine Grad Valjevo nema Plan kvaliteta vazduha, navodi se u ovom izveštaju.

Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

Kako je saopšteno, iako je Gradska uprava Valjevo u avgustu 2021. zaključila ugovor o izradi Plana kvaliteta vazduha za 2023-2027 sa preduzećima Saobraćajni institut CIP doo iz Beograda i SET doo iz Šapca, taj dokument do danas nije dobio saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine, niti je usvojen od nadležnih organa Grada Valjeva.

Zaštitnik građana je još krajem novembra prošle godine utvrdio propuste Grada Valjeva i preporučio usvajanje Plana kvaliteta vazduha i primenu mera za smanjenje zagađenja vazduha.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru, navedeno je u ovom izveštaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *