petak, 12. aprila 2024.

Održan Dan maline u Brankovini

Objavljeno: 27. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Brankovini se slavilo “crveno zlato”, na jubilarnom 60-tom “Danu maline”, najstarijoj manifestaciji te vrste u Srbiji, a razloga za slavlje valjevski malinari imali su iz više razloga – od rekordne otkupne cene, preko kvalitetnog roda, do toga što su bili pošteđeni grada koji je u drugim krajevima Srbije pričinio značajnu štetu u zasadima ove strateške voćke.

U valjevskom kraju malina se gaji na oko 1.500 do 2.000 hektara, što je, uz Arilje i Ivanjicu, najveće područje “crvenog zlata” u Srbiji, a 26 izlagača, učesnika ovogodišnjeg “Dana maline” listom ističe zadovoljstvo otkupnom cenom koja se ustalila na 600 dinara kilogram za malinu proizvedenu na konvencionalan način, odnosno, 730 dinara za kilogram organski odgajene maline.

“Zadovoljan sam kvalitetom i količinom ploda, ali i otkupnom cenom, pogotovo za organsku malinu. Bilo bi ružno reći suprotno, plaćaju redovno, tako da sam ja prezadovoljan. Da mi je sad 20 godina, pod ovim uslovima bih potpisao ugovor sa otkupljivačima doživotno”, kaže gotovo 70-godišnji malinar Zdravko Marinković iz Lopatnja, koji na svojih 60 ari gaji sorte “vilamet”, “fertodi” i “polku”.

Malina, foto: Patak online

Za razliku od drugih delova zapadne Srbije, koji su prethodnih dana u vremenskim nepogodama bili izloženi gradonosnim padavinama, malinari u valjevskom kraju ostali su pošteđeni toga. Kolubarski okrug, naime, pokriva automatska protivgradna zaštita HMZS, šteta od grada je zahvaljujući tome bila svedena na minimum, pa je i rod maline u najvećoj meri sačuvan sačuvan.

“Što se tiče kvaliteta roda maline u ovom kraju, on je zaista odličan. Plodovi su krupni, malina je dobila potrebnu vlagu i zbog toga što je primenjeno navodnjavanje i zbog padavina koje se nisu pretvorile u grad. Konačno, proizvođači mogu da budu zadovoljni otkupnom cenom koja, uz znatno povećane troškove proizvodnje i visoke dnevnice berača, pokriva troškove. Naravno, uvek može bolje, ali pamtimo i daleko gore sezone”, ocena je Srđana Stanojlovića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, koja je uz Grad Valjevo i MZ Brankovina organizator “Dana maline”.

Kada je reč o nagradama, stručni žiri je za ovogodišnju najkvalitetniju malinu proglasio onu koji je odgajio Miroslav Savić iz Donjih Leskovica, dok je najkvalitetniji zasad organske maline imao Zdravko Marinković iz Lopatnja. Najuređeniji malinjak ima Mladen Marić iz Sušice, nagradu za najmoderniju primenjenu tehnologiju u malinjaku dobio je Radiša Spasojević iz Donjih Leskovica, najveći robni proizvođač je Vučko Antonijević iz Bogatića, a malinjak izuzetnog kvaliteta je vlasništvo Radoja Marića iz Sušice.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *