utorak, 21. maja 2024.

Održan drugi „Gastro fest“ u Brankovini

Objavljeno: 1. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Brankovina je u nedelju bila domaćin „Gastro festa“, manifestacije koja se po drugi put održava u ovom valjevskom selu. Lepo vreme išlo je na ruku organizatorima pa je broj posetilaca i učesnika bio veći nego protekle godine.

Na samom ulazu u Brankovinu gužva je bila očigledna. Veliki broj automobila bio je parkiran sa obe strane puta, najviše u delu oko škole i seoske kafane. Štori sa muzikom, tezge sa svim i svačim- od šajkača do zastava dominirali su centrom sela. Ekipa koje su se takmičile u pripremanju jela, gulaša, pasulja i čorbe, bile su smeštene na livadi između škole i crkvene porte. Šumski hlad je bio idealan za kuvanje. Bilo je i onih koji su nadmetali u sve tri kategorije, ali i onih koji su odličili za samo jedno jelo u kom su najbolji. Tu i su ekipe koje su standardne na ovakvim događajima u zapdnoj Srbiji, kojih iz godine u godinu ima sve više.

Ono što je privuklo pažnju posetilaca bila su i takmičenja u brzom ispijanju piva i brzom jedenju kobasica. Pivopije koje su se prijavile za takmičenje morale su da prođu kvalifikacione runde i tako dođu do laskave titule. Pivo se u krigle toči iz flaša, jer je u njima tačno pola litra. Da neko slučajno ne posumnja u točenje. Prvo prolivanje piva znači diskvalifikaciju, a popijene čaša se okreće. Takmičari su bili izjednačeni, ali bilo je i slučajeva da neko uspe da popije kriglu duplo brže od konkurenata. Aplauz i oduševljene publike u takvim situacijama se ne mogu opisati.

Takmičenje u brzom jedenju kobasica ima malo drugačija pravila. Svi takmičari su postrojeni u jedan red, a ispred njih tanjir sa tri vruće i ljute kobasice, voda i salvete. Publika, na metar udaljenosti od takmičara. Spremno se čeka sudijski znak za početak. Sa klopom kreće i navijanje, skoro svi imaju svoje favorite. „Sudija obrati pažnju, bacio je kobasicu psu“, čulo se iz protivničkog tabora. Taktike jela su razne, neko lomi kobasicu na delove, neko jede sve odjednom. I u publici svako ima svoju taktiku, ali slažu svi se slažu u jednom- jadni oni posle ovog takmičenja, treba ovo svariti!

Pravo takmičenje je, ipak, bilo na muzičkom polju. Pored kotlića, skoro svaka ekipa je imala i zvučnik, i naravno, sopstvenu listu pesama. Hitove narodne muzike, i stari i novi, bili su zvučna kulisa poslednjeg junskog dana u Brankovini. Uz takvu muzičku podršku nije teško ni sedeti pored vatre ceo dan, kaže jedan od takmičara. Takmičenje za najveseliju ekipu je zaista bilo neizvesno.

„Gastrofest“ je naišao na plodno tle u Brankovini. Skoro celo je danas bilo na manifestaciji, a retka su bila dvorišta u kojima se mogao naći neko od meštana. Za kratko vreme „Gastrofest“ ja našao svoje mesto u turističkoj ponudi ovoga kraja, rame uz rame sa tradicionalnim „Danima maline“.

M. Lazić

Jedan komentar na “Održan drugi „Gastro fest“ u Brankovini

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *