subota, 20. aprila 2024.

Oko 200 pregleda na Medicinskom selu u Divcima

Objavljeno: 7. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U okviru Medicinskog sela zdravstvene ekipe Doma zdravlja i Opšte bolnice su u Divcima uradile 189 pregleda. Obavljeno je po 40 pregleda kod lekara opšte medicine, ultrazvučnih pregleda abdomena i kardioloških, uz EKG snimak, zatim 15 pregleda specijaliste za uho,grlo i nos, kao i 12 pregleda neurologa.

Patronažna služba je kod 42 ljudi prekontrolisala nivo šećera i holesterola, dok je Služba kućne nege i lečenja posetila četiri domaćinstva sa teško pokretljivim bolesnicima. Dežurala je i Služba hitne medicinske pomoći.

Direktorka Doma zdravlja Valjevo dr Bojana Janković je rekla da Medicinsko selo ima veliku tradiciju i veoma je značajna preventivna zdravstvena aktivnost.

„Zbog epidemiološke situacije bili smo prinuđeni da napravimo dvogodišnju pauzu, uz sporadične akcije. Odlučili smo se za Divce jer škola raspolaže vrlo komfornim prostorom, a bez obzira što je epidemiološka situacija konačno povoljna ipak postoje i dalje kovid pozitivni pacijenti, tako da vodimo računa da se ne stvaraju gužve. Ovakve akcije u seoskoj populaciji veoma su važne, pogotovo u jeku poljoprivrednih radova, kada poljoprivrednici nemaju dovoljno vremena da posete lekarsku ordinaciju“, rekla je dr Janković.

Odličan domaćin bila je Osnovna škola „Stevan Filipović“, čiji je kolektiv dao veliku podršku u organizaciji ove zdravstvene manifestacije, s obzirom na to da su pregledi meštana iz Divaca i okolnih sela organizovani u zgradi te škole.

Kao i prilikom svih preventivnih pregleda na terenu kontrola zdravlja bila je omogućena i ljudima bez overene zdravstvene knjižice, saopšteno je iz valjevskog Doma zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *