subota, 20. jula 2024.

Povećana smrtnost od moždanog udara

Objavljeno: 31. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na odeljenju neurologije valjevske bolnice u prvih devet meseci ove godine od posledica moždanog udara zbrinuto je i lečeno 411 pacijenata, od kojih je 112 preminulo. To je u odnosu na prošlu godinu znatno povaćanje. Specijalista neurologije dr Goran Mitrović kaže da je uprkos trostrukoj stopi povećanja davanja trombolitičke terapije, na šta su u ovoj zdravstvenoj ustanovi ponosni, ove godine došlo do povećanja stope smrtnosti. Kao jedan od razloga navodi teške moždane udare koje su pratili mnogobrojni komorbiditeti odnosno pacijenata sa još nekoliko preteških oboljenja.

“Mi smo ove godine imali porast stope smrtnosti koja iznosi 29,8 procenata.  Prošle godine taj procenat je bio manji 26,6, odnosno lečeno je 406 bolesnika od kojih je 109 preminulo od posledica moždanog udara. Jako je bitno voditi tu statistiku da bi mi prvo procenili sebe i usavršavali se, jer smo sad faktički uspeli da svo osoblje na neurologiji obučimo da daje najsavremeniju terapiju“, kaže dr Mitrović.

Napominje da tokom godine nemaju pacijente određene starosne dobi koji im se javljaju, jer oni dolaze u talasima, što zavisi od običnih meteoroloških pojava, pa sve do drugih faktora rizika koji se ne mogu predvideti.

„Imamo faktore rizika koje ne možemo da promenimo, a to je štof od koga smo napravljeni odnosno nasleđe. Ako je neko u porodici imao moždane udare onda smo u velikom problemu i neophodno je voditi računa o svim preostalim faktorima rizika. Na prvom mestu je arterijska hipertenzija, koja se može lečiti. Dokazano je da pušenje cigareta za 50 procenat povećava stopu obolevanja od moždanog udara, a da sam prestanak pušenja u roku od dve do pet godina vraća krvne sudove na nivo koji je na skali rizika nepušača. Tu su i hronična nezarazna oboljenja od kojih je broj jedan u Srbiji dijabetes, ali najveći faktor rizika od svih, a na koji ne možemo da utičemo je starost. Čovek koji ima 65 godina biće u dvostruko većem riziku od onog koji ima 55 godina, jer se faktor rizika nakon ove starosne granice dodatno udvostručava“, kaže dr Mitrović.

U borbi protiv moždanog udara najefikasnija je trombolitička terapija, ali prema rečima doktora Mitrovića ovde i lekari i pacijenti moraju da ispoštuju surovi „tajming“, i da pacijent u prva tri, a maksimalno do četiri i po sata, primi terapiju koja služi za razbijanje tromba u mozgu. U velikim Kliničkim cntrima radi se mehanička trombektomija, koja je najmoćnije sredstvo u lečenju ove bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *